Българи правят електрическа хипер кола

ALIENO_ARCANUM-i023
ALIENO_ARCANUM-i020
ALIENO_ARCANUM-i005
ALIENO_ARCANUM-i024
ALIENO_ARCANUM-i017
ALIENO_ARCANUM-i021
ALIENO_ARCANUM-i001
ALIENO_ARCANUM-i025
ALIENO_ARCANUM-i018
ALIENO_ARCANUM-i010
ALIENO_ARCANUM-i007
ALIENO_ARCANUM-i013
ALIENO_ARCANUM-i022
ALIENO_ARCANUM-i014

Звучи като научна фантастика. Екип българи имат идея да направят най-бързата и технологична кола в света. Естествено ще получат много критика, но помним срещу какво тръгна Илон Мъск и къде е сега. Компанията се казва Alieno, а моделът Arcanum. Чуйте това – 5221 к.с., 8880 Нм и над 488 км/ч. Името на бранда произлиза от италианската дума alieno, която значи

извънземно. Колата е двуместна с врати тип пеперуда.

 

Предлагат се 4 различни версии с различна мощност – 5221, 4351, 3481 и 2610 к.с. Всяка една от тях има 3 основни модификации: STR (Street), TRC (Track) и RCE (Race) според това къде ще бъдат използвани. Състезателната кола има амбиции да бъде подготвена за 24 часа на Льо Ман и бъдещите правила за LMP1 категорията.

 

Alieno Arcanum се задвижва от иновативна ALIENO direct drive електрическа задвижваща система с по между 3 и 6 електромотори на всяко колело поотделно или общо между 12 и 24 мотора.  Електромоторите са свързани помежду си с обща свързваща ос, за предаване на движението към съответното колело чрез полуоска. Енергията идва от батерия, съставена от Graphene LiPo клетки и супер кондензатори. Graphene LiPo клетките са изградени чрез нанотехнологии формиращи graphene (единичен слой от въглеродни атоми, разположени в шестоъгълна решетка). В сравнение със стандартните LiPo клетки, Graphene LiPo клетките са способни да поддържат по-голяма изходна мощност, имат по-висока енергийна плътност, по-ниско вътрешно съпротивление, по-високи скорости на разреждане и зареждане, по-дълъг жизнен цикъл, а и остават по-хладни и по-стабилни при пълно натоварване и пикови режими на работа. Батерията е налична в следните 3 варианти: SBP (Street Battery Pack) с капацитет 180 kWh, TBP (Track Battery Pack) с капацитет 120 kWh и RBP (Race Battery Pack) с капацитет 60 kWh. Те покриват всички практически нужди: SBP батерията осигурява голям пробег, достигащ до 1020 км с едно зареждане, TBP батерията осигурява пробег от няколко обиколки на писта, а RBP батерията осигурява минимално тегло и съответно максимални динамични

характеристики на колата по време на състезания.

При максимално натоварване в режим Race, с едно презареждане, в зависимост от батерията с която е оборудван (вариант RBP, TBP или SBP), версията и модификацията му, Arcanum може да завърши от 1 до 3 пълни обиколки на пистата ринга и до 6 на Сарт в Льо Ман.

Максималното напрежение на батерията е 800V, като тя е проектирана да доставя огромна мощност, която при SBP варианта достига до 11.7 MW непрекъсната мощност и 23.4 MW пикова мощност.

Alieno Arcanum разполага с няколко различни възможности за зареждане на батерията, включително безжично индуктивно, 3-phase 22 kW бордово и 350 kW DC Combo (CCS). По избор е налична и 400 kW DC CHAdeMO.

Спирането на чудовищната мощност е поверено на 4 различни типа системи. Стандартна хидравлична, но регенеративна електромагнитна спирачна система (за която се очаква да се превърне в основната спирачна система в бъдеще при всички Alieno модели), роботизирана въздушна спирачна система, както и парашутна от драг състезанията.

Фабриката на компанията ще бъде в България, а цената за най-евтиния модел е 750 000 евро и 1,5 млн. евро за най-скъпия. Струва ви се доста? Хърватите Rimac продават на същите цени и вече имат над 20 доставки на клиенти. Така че… защо не.

 

3 Коментари

  1. Как може да се излагате с публикация на отявлено измамна информация?
    Ако ви кажа, че съм нигерийски принц и ми трябват 10 хилки, за да отключа наследството си от милиард, след което ще ви възнаградя с милион, вероятно ще ми повярвате?

  2. А, ако беше живял по времето на Айнщайн(не сравнявамъ никой с него)и ти каже, че може да докаже E=mc² и му трябват 10 хилки, сигурно и на него няма да повярваш. Винаги има хора, които отричат амбициите на другите, като например идеите на Илон Мъск(не сравнявамъ никой с него) в началото, хахахаха. Такава е човешката природа явно.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*