Завръщане на подиума в „най-трудния уикенд“ за българския пилот Георги Дончев

Въпреки сериозна техническа повреда българинът записа трето място този уикенд на Ошерслебен в Германия

Българският пилот Георги Дончев се завърна сред призьорите в Porsche Sports Cup Германия, след като на Моторспорт арена Ошерслебен този уикенд той и съотборникът му Марвин Дийнст завършиха на трето място в своя клас. В седмия старт от сезона двамата състезатели успяха да компенсират сериозен технически проблем със скоростната кутия, заради който отборът на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) изобщо не започна втората гонка от програмата на Endurance сериите в клас 5d-991 GT3 Cup на Porsche Sports Cup.

Това беше най-проблемният ни уикенд, откакто се състезавам, но се радвам, че успяхме да се „измъкнем“ и дори записахме призово класиране в първия старт“, коментира българският пилот след финала. Заради лошото време той и Марвин пропуснаха свободните тренировки в петък, а на следващия ден от автомобила започва да тече масло. Механиците установяват проблем с уплътнение на скоростната кутия, но не успяват да го отстранят, а само да обезпечат безпроблемно провеждане на първия старт. Дончев започва от шеста позиция и въпреки повредата успява да не загуби нито едно място до средата на състезанието, когато се прибира в бокса. Ротацията на пилотите отнема 15 секунди повече от предвиденото заради грешка при смяната, но Марвин Дийнст наваксва закъснението и в крайна сметка финишира четвърти в старта и трети в клас 5d-991 GT3 Cup.

След интензивната надпревара повредата в автомобила се задълбочава, течът става по-сериозен и екипът решава да пропусне втория старт с оглед на сигурността на пилотите. Така Дончев пропусна една възможност за по-високо класиране, но благодарение на третото място от този уикенд вече заема четвъртата позиция в генералното класиране. Българският пилот е на 20 точки от третите в кампанията, а до края на сезона остават още четири старта – два през септември на СПА в Белгия и последните два, на 21 и 22 октомври, на Хокенхаймринг в Германия.