Илон Мъск изпрати своя Roadster в космоса

Ракетата Falcon Heavy на SpaceX превози много специален товар: електрически автомобил

Дами и господа, Илон Мъск изпрати своя собствен червен Tesla Roadster в космоса. Да, прочетохте правилно.

В момента има кола в орбита.

Снощи, SpaceX се насладиха на успешно излитане на ракетата Falcon Heavy, която е най-мощната ракета на планетата. Това се случи на ракетната площадка във Флорида, Кенеди Спейс Център. Сравнително евтината за категорията си ракета е способна да носи товар, равняващ се на 64 тона. Този полет обаче, носи малко по-лек багаж.

Roadster-а на Мъск. Той изпълни обещанието си да прикрепи колата към ракетата, но на шега сложи и екипиран манекен, спокойно подпиращ се на вратата, слушайки музиката на Дейвид Бауи. Цялото това нещо се изстреля в космоса успешно, а ракетите се приземиха обратно успешно. Впечатляващо.

Идеята беше да изпрати ракетата, заедно с колата му, към орбита около Марс, но преди няколко часа, Мъска съобщи, че „третото запалване“ е минало успешно и ракетата е подминала първоначално планирата орбита и сега е насочена към астероиден пояс.

Ученият е предвидил и възможността някое извънземно да намери колата му. В такъв случай те ще намерят табела с надпис: „Направено на планетата Земя от хора.“

„Предполагаме, че изобретението ни ще си обикаля космоса в следващите няколко стотин милиона години, може би дори и милиард.“, каза Мъск преди изстрелването.

tesla6
tesla2 (1)
tesla4
tesla3
tesla1 (1)