Китайци превръщат Lotus в конкурент на Porsche

В съвсем близко бъдеще британската марка Lotus ще получи сериозна финансова инжекция от новия си собственик – китайската компания Geely Automobile Holdings Limited. Според изданието AutoExpress, инвестицията ще бъда на стойност 1,5 млрд. британски паунда, което трябва да помогне на Lotus да си върне предишната слава.

Както е известно, Geely притежава 51% от акциите на Lotus, а освен това контролира марките Volvo, Polestar, Lynk & Co, Yuan Cheng Auto и Proton. Китайците обсъждат възможността за построяването на нов изследователски център във Великобритания, както и разширяване на производствените мощности. Средствата за Lotus ще дойдат от продажбата на акции на компанията Etika Automotive.

В Geely са си поставили за цел да създадат бранд, който да може да се конкурира успешно с Porsche, като освен сериозната инвестиция готви и други стъпки в тази насока. Една от тях е наемането на 200 висококвалифицирани специалисти, които ще започнат работа в завода на Lotus в Норфолк.

В същото вреве китайците ще получат достъп до технологиите на Lotus да създаване на леки шасита от композитни материали. Това ще позволи на Geely да усили позициите на марките, които притежава, и на техните модели на световните пазари.

През 2017 г. Lotus е продал в Европа едва 783 автомобила, В Щатите марката не се предага от няколко години.  За сравнение, резултатът на Porsche в Европа е 72 834 единици, а в САЩ – 55 420.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*