Китай премахва забраната за чужди производители

От Пекин бе обявено, че китайските автомобилни пазари ще са отворили вратите на пазара си най-късно до 2020г.

Сегашните правила гласят, че ако някой автомобилен производител иска да продава колите си в Китай, без да плаща огромни данъци, трябва да създаде нова компания заедно с местна фирма и да не притежава повече от 50% от нея. Сега обаче, разбрахме за изявление, гласящо, че тези забрани ще бъдат отменени.

Ограничаващите мерки са влезли в сила през 1944г., когато китайското управление искало да предпази големия си пазар от вече забогателите западни компании, за да запази собственото си производство.

Ограниченията, отнасящи се за електрически автомобили ще изчезнат още тази година, поради нарастващия проблем със замърсен въздух.

Компании като Tesla ще бъдат много доволни от развоя на събитията, все пак Илон Мъск е намеквал за желанията си да основе фабрика в Шанхай.

Повечето автомобилни производители вероятно няма да се възползват от новата програма веднага, заради добре развитите си общи фирми с китайските търговци, но отмяната на тази забрана е показател за желанието на държавата да се отвори към чуждите пазари.