Льоб спечели етапна победа, драма за Toyota

Stage 4 11145
Stage 4 30590
Stage 4 11225
Stage 4 11073
Stage 4 30567
Stage 4 30602
Stage 4 11192

Дакар 2018 протича повече от добре за Peugeot и ако не се случи нещо драматично, екипът ще спечели и тази година, преди да се оттегли от спорта. Френският екип вече заема челните три места след драма за Насер Ал-Атиях и Жиниел Де Вилиерс с Toyota в четвъртия етап. Проблем имаше и четвъртата кола на Peugept – Сирил Депре и Давид Кастера, които удариха камък и нанесоха сериозни щети по задната дясна част на своето 3008DKR Maxi. Останалата част от отбора записа още един силен ден като Peugeot окупира челните три позиции, както в класирането на етапа, така и в общото подреждане. Ал-Атиях, който е един от основните конкуренти на Peugeot, спука две гуми, след което удари голяма дупка, заседна в пясъка и изгуби нови 30 мин. Така катарецът изостава на час от Стефан Петерханзел.

Себастиан Льоб / Даниел Елена постигнаха първата си етапна победа на Дакар 2018, изкачвайки се до второто място в общото класиране. Френско-монакския тандем записа силен ден, без да се натъкне на сериозни проблеми по 330-километровото трасе, което включваше една от най-дългите отсечки изцяло през пустиня в историята на Дакар.

Денят на Карлос Сайнц не започна добре, когато заедно с навигатора си Лукас Круз заседнаха в пясъка, след което спукаха и гума. След като преминаха през тези изпитания, те направиха солидно каране до финала и постигнаха второто най-добро време на етапа, напредвайки в класирането до третата позиция в общото подреждане.

Стефан Петерханзел / Жан-Пол Котре успяха на увеличат преднината си в челото повече от два пъти, въпреки сложния етап, за който те споделиха, че изобщо не е бил перфектен, с няколко малки спънки. Въпреки това, тяхното трето най-добро време подчертава впечатляващата последователност на опитното дуо.

“Беше дълъг етап с много дюни и доста специален старт един до друг по дължина на плажа. Теренът беше сложен: важното беше да не заседнем и мисля, че няколко човека загубиха известно време на този етап. За щастие обаче, ние преминахме успешно и спечелихме етапа. Невероятното беше това, че беше само с минута, и все още всички сме много близко заедно и е напрегнато”, коментира Льоб.

Петият етап от Сан Хуан де Маркона до Арекуипа е 932 км, от които 267 км състезателни. Това е най-дългата отсечка в състезанието.  Състезателите за първи път ще карат по мистичния плаж Танака, където ще се изправят пред огромни дюни в продължение на около 30 километра. Лиазонът до Арекуипа е най-дългият в ралито (508 километра).