Мнението на VW за дизеловите двигатели

Въпреки Дизелгейт скандала, дизеловите двигатели все още се радват на внимание в Европа. И то напълно оправдано – имат повече въртящ момент, горят по-малко гориво и са сравнително евтини за поддръжка в сравнение с бензиновата конкуренция.

Тази технология обаче търпи много критики след проблемите през 2015г. и сега всеобщото мнение е, че дизелите са ужасно вредни за околната среда, но истината е, че Euro 6 дизеловите двигатели произвеждат два пъти по-малко вредни емисии на въглероден диоксид от съответните бензинови конкуренти, но пък за сметка на това изпращат в атмосферата с 30% повече азотни оксиди.

Въпреки спада в продажбите на коли, оборудвани с дизел в Европа, Volkswagen все още вярва, че технологията все още има шанс да се използва в бъдещето. Изпълнителният директор на Volkswagen Group, Матиас Мюлер, изрази подкрепата си на дизеловите двигатели по време на интервю в автосалон Женева.

„Дизелът ще претърпи Ренесанс в недалечното бъдеще, защото хората, които са карали дизелови коли знаят колко е комфортно и удобно като идея. Когато знанието, че този метод на задвижване е екологичен успее да навлезе в умовете на хората, няма да има причина да отхвърляме този тип двигатели.“

Porsche също обяви, че има намерение да се възползва от дизела и работи над такива версии на Cayenne и Macan. Ford също стоят твърдо зад тази идея.

Въпреки сериозните спадове в продажбите на коли с дизелово задвижване през последните 2 години, тяхната част от пазара е близо 44%.