Най-евтиният автомобил в света се оказа излишен

Индийската компания Tata прекрати производството на най-евтиният автомобил на планетата – хечбека Nano, който се задържа на конвейра точно 10 години. Фатални за модела се оказа опитите на производителя да намали допълнително неговата цена и така да привлече още клиенти.

В крайна сметка продажбите се достигнаха катастрофални нима, като през юни е продадена само една (1) бройка от Nano. За сравнение, през същия месец на 2017 г. индийците успяха да реализират 275 коли на пазара, но опитите за износ на модела в други държави претърпяха неуспех. И в крайна сметка беше решено, че автомобилът трябва да бъде изпратен в историята.

Tata Nano беше оборудван с двигател с обем 624 куб. см и мощност 38 к.с., като първоначано той се комбинираше с 4-степенна механична скоростна кутия. По-късно се появи и модификация Nano GenX (на снимките), за която индийците предлагаха и роботизирана трансмисия.

Фатална за модела се оказа безопасността му – според европейския стандарт NCAP той получава 0 звезди от 5 възможни. Освен това автомобилът има склонност към самозапалване – проблем, който индийците така и не отрекоха. От компанията твърдяха, че това се случва, когато към колата се свържат непозволени устройства.

Мястото на Nano в гамата на марката ще заеме далеч по-модерният и съответно по-скъп хечбек Tiago, който е насочен най-вече към младежката аудитория.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*