Най-странното Porsche

Tози 935 модел, създаден за Льо Ман е участвал в опит за разбиване на рекорд за най-висока скорост… с колело.

Това не е най-дивият заден спойлер в историята на Porsche. Формата е такава, защото автомобилът е бил преправен, за да помогне за разбиването на рекорд за висока скорост с колело. Специфичната форма е такава, защото колата е трябвало да ограничи въздушното съпротивление, с което се сблъсква колоездача.

Човекът на колелото бил Жан-Клод Руде, докато зад волана бил Анри Пескароло, който в крайна сметка бил четирикратен шампион на Льо Ман. Вероятно е отнело доста време, докато успеят да го убедят, че идеята да кара пред велосипедист, докато той се опитва да постави някакъв рекорд, не е напълно откачена.

Toва 935 също е било перфектно за задачата със своите 811 к.с. Нужна е била кола, която да е способна да ускорява, за да може да се съобразява със скоростта на велосипедиста и да може да наваксва ефективно, така че да не пречи на поставянето на рекорда.

Опитът се случил на тестова писта на Volkswagen през 1978. „Животът му беше в моите ръце“, казал Пескароло, въпреки, че велосипедистът загуби контрол над колело заради причина, която няма нищо общо с Porsche-то или пилота в него. Задната гума на велосипеда излязла от мястото си и се заплела около рамката и задното колело. Руде оцеля без наранявания, но загина през 1980г. при опит за поставяне на подобен рекорд, този път в близост до влак.

Междувременно, това 935 отиде на Льо Ман и спечели през 1979г. Разбира се, без добавката, поставена за рекорда.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*