Производството на Viper приключи

Тази седмица Dodge произведе последния Viper, а тъжното събитие събра в завода на Конър Авеню в Детройт шефове на FCA, инженери и фенове. Първият сериен Viper се появи през 1992 и мощният американски автомобил изключително бързо се превърна в легенда. Най-новите изисквания за безопасност в Щатите обаче и по-точно задължителните въздушни завеси на А-колонката направиха по-нататъшното съществуване на Viper невъзможно.

Dodge представи Viper като концепция на салона в Детройт през 1989 години и никой в компанията не очакваше силния отзвук, който предизвика автомобила, задвижван от голям V10 мотор с мощност 400 конски сили – показатели, които тогава бяха запазени само за суперавтомобилите.

През 1994 Dodge успя да отстрани голяма част от детските болести на Viper, но моделът натрупа сериозна слава чак с версията GTS Coupe от 1996 година. През 2003 се появи третото поколение на версията SRT-10, което отбеляза превръщането на Viper в истински суперавтомобил.

„Пепелянката” държи и рекорда за най-бърз сериен американски автомобил на Северната дъга на „Нюрбургринг” – 7.03,45 минути.

Последният сглобен Viper отива директно в музея на Dodgе.

Шефът на Chrysler SRT и бивш главен изпълнителен директор на Dodge Ралф Жил също присъства на скромната церемония и обясни, че предпоследният Viper е бил поръчан от негов приятел, който обяви, че е „човек с късмет”.