Първият автомобил, вдигнал 300 км/ч на „Льо Ман” се продава за 25 млн. долара

Аукционната къща Sotheby’s ще пусне на търг през август уникален Aston Martin DP215. Това е последният автомобил, построен от спортното подразделение на марката Aston Martin Racing Department специално за легендарното състезание „24 часа на Льо Ман”. През 1963 г. DP215 става първият участник в историята на надпреварата, който успява да развие над 300 км/ч на трасето.

Състезателният Aston е построен по настояване на тогавашния мениджър на заводския тим Джон Уайър. Разработката на спортната кола върху модернизираното шаси DB4GT с независимо окачване е отнеа малко повече от 2 месеца. Каросерията на машината е от алуминй, а под капака е поставен 4,0-литров редови двигател с 6 цилиндъра. Неговата мощност е 327 к.с., като той се съчетава с 5-степенна механична скопостна кутия.

През 1963 г. на най-известния участък от „Льо Ман” – правата Mulsanne Straight, машината успява да развие 319,6 км/ч. Въпреки отличното си темпо – автомобилът е с зели 12 секунди по-бърз от Ferrari 250 GTO, този DP215 отпада от състезанието заради повреда на трансмисията.

Три години по-късно се чупи и двигателят, след което колата е продадена на частен колекционер. През 1976 г. той отново сменя собственика си, като получава и нова скоростна кутия от компанията R.S. Williams и Crosthwaite & Gardiner. След това машината е оборудвана и с оригиналния си мотор, а сега излиза на търг. Очаква се за нея да бъдат платени около 25 млн. долара.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*