Робърт Кубика ще пилотира Lancia 037 на Гудууд

Едно от най-хубавите неща, които човек може да чуе на този свят.

Сред всички невероятни коли и пилоти, които ще се явят на тазгодишното събитие, ще присъстват Робърт Кубика и Lancia 037. И то заедно.

Тези, които са достатъчно възрастни да помнят славните дни на тази кола по рали трасетата, знаят, че става въпрос за една от най-дивите състезателни коли, създавани някога.

Lancia 037 е наследник на красивия Stratos, но вместо онзи V6 си има 4-цилиндров двигател с механичен компресор, произвеждащ над 300к.с.

Двигателят е със средно разположение в автомобила и задвижва задната ос – характеристики, които са нетипични за кола, която трябва да намира сцепление по лоши терени. Това всъщност е последният автомобил, спечелил световната рали титла със задно задвижване (през 1983г.)

Кубика е по-известен от колата, която ще пилотира. Той е изгряваща звезда във Formula 1 и едва не загуби ръката (и живота си) в рали инцидент през зимата на 2011г.

Завръщането му отне време, но сега вече е резервен пилот за Williams. Явно не го е страх да се качи отново в рали кола, имайки се предвид участието му в Гудууд.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*