Сапунена опера в Дакар, богаташ ще съди Сайнц

Пилотът в клас АТВ Кийс Коолен се закани да съди организаторите на рали Дакар и Карлос Сайнц за опасно каране. Вчера испанецът и пилот на Peugeot бе наказан с 10 мин за това, че не е спрял да види дали всичко с Коолен по време на инцидента е наред. Според Сайнц не е имало удар, а Коолен, който е основател на сайта booking.com, твърди, че е имало сблъсък и само 20 см встрани са го делели от сигурна смърт. Пилотът заплаши, че познава най-добрите адвокати в света и ще докаже с 3D експертиза силата на удара по АТВ-то му. Дори обвини Peugeot, че ще иска да откраднат тези части и той ги е скрил на сигурно място. Накрая Коолен призна, че най-много е разочарован от факта, че никой от Peugeot или Карлос Сайнц не са му се извинили за инцидента.

 

Но дали това не е целенасочен ход срещу Peugeot? Когато избухна скандалът, Сайнц водеше с час на Насер Ал-Атиях с Toyota, подготвена от Overdrive, където Коолен е един от инвеститорите. Не е тайна, че Карлос Сайнц има доста избухлив характер и няма завършен Дакар през последните 5 години, повечето пъти по негова вина, а не технически проблем. И този скандал със сигурност ще го изнерви. Естествено Коолен отрече атаката му срещу Peugeot да е свързана със собствеността му в Overdrive, които се борят за победата.

 

Игрите на нерви не са нови в Дакар. Още през 80-те Ари Ватанен осъмна без колата си Peugeot 405 и така нямаше как да продължи в състезанието, в което водеше. Два дни по-късно автомобилът му се намери непокътнат и изоставен. Жан-Луи Шлесер успя да изнерви Хироши Масуока 2001 г. като го принуди да удари кората си при опит да го изпревари, но бе наказан с час от организаторите за насочено блокиране и така спечели Юта Клайншмит. Която пък също го блокира, но не бе наказана. Когато побеждаваше X-Raid Роби Гордън пък бе подлаган на непрекъснати технически проверки и наказания.

Каквато и да е целта на Коолен, съдбата изигра лош късмет на Насер Ал-Атиях, който изгуби 30 мин във вчерашния етап, и бе изпреварен от Стефан Петерханзел с Peugeot, който спечели отсечката с дължина 372 км от Салта до Белен.

Карлос Сайнц и Лукас Круз контролират нещата в общото класиране като в момента преднината им е 50 минути и 35 секунди пред Петерханзел и Котре. Днешният етап е от Белен до Чилечито – 746 км, от които 280 състезателни.