Стартира паневропейската мрежа за високоскоростно зареждане IONITY

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group с Audi и Porsche обявиха старта на съвместното предприятие IONITY, което ще разработва и внедрява мрежа за високоскоростно зареждане High-Power Charging (HPC) за електрически автомобили в Европа. С въвеждането на почти 400 HPC станции до 2020 г., IONITY ще направи пътуването на дълги разстояния по-лесно и отбелязва важна стъпка за електрическите автомобили. Базирано в Мюнхен, Германия, съвместното предприятие се ръководи от главния изпълнителен директор Михаел Хайеш и главния оперативен директор Маркус Грол с нарастващ екип, който ще достигне 50 души до началото на 2018 г.

 

„Първата паневропейска HPC мрежа играе съществена роля в установяването на пазар за електрическите автомобили. IONITY ще постигне нашата обща цел да осигурим на клиентите бързо зареждане и възможност за електронно разплащане, за да улесни пътуването на дълги разстояния“, каза Хайеш.

 

Тази година ще бъдат отворени общо 20 станции, разположени на главни пътища в Германия, Норвегия и Австрия на разстояния от 120 км, чрез партньорства с Tank & Rast, Circle K и OMV. През 2018 г. мрежата ще се разшири до повече от 100 станции, всяка от тях позволяваща на множество клиенти, шофиращи автомобили на различни производители, да зареждат едновременно своите автомобили. С капацитет до 350 kW на точка на зареждане, мрежата ще използва европейския стандарт на зареждане Combined Charging System, за да намали значително времето на зареждане в сравнение със съществуващите системи.

Равнопоставеният подход към всички марки и европейското разпространение се очаква да направят електрическите автомобили по-привлекателни.

 

Избирането на най-добрите локации взима предвид потенциалната интеграция със съществуващите технологии на зареждане и IONITY води преговори със съществуващите инфраструктурни инициативи, както с тези, поддържани от участващите компании, така и с политическите институции. Инвестицията подчертава ангажимента на участващите производители към електрическите автомобили и разчита на международно сътрудничество в бранша.

 

Основателите – BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group, имат равни дялове в съвместното предприятие, а другите автомобилни производители са поканени да спомогнат за разширяване на мрежата.