СуперЧой77 и компания със 777 обиколки на Льо Ман

Най-добрият ни мотоциклетист в клас 1000cc Мартин Чой записа най-доброто си класиране в ендюранс класиката „24-те часа на Льо Ман“ пред очите на милиони зрители пред екраните и близо 150 000 на френската писта. Чой и съотборниците му от Exteria EKO Racing Team Ладислав Шмерик (Чехия) и Мирослав Попов (Чехия) финишираха на 33-то място в общото класиране от 58 отбора и 17-ти в клас Суперщок.

Мартин стартира първи, успя отлично да се справи с динамиката на състезанието, впоследствие и с ролята на ментор и мотиватор на младите Попов и Шмерик. Състезанието премина изключително успешно, без никакви технически проблеми, само две грешки доведоха до две закъснения от общо 45 минути – първо Попов остави мотора без бензин в последната обиколка на неговия спринт, което коства забавяне от 35 минути. Малко по-късно, около 4:00 сутринта, технически проблем в предните спирачни дискове остави мотоциклета за по-дълго в бокса, но екипът се справи отлично, като за по-малко от 10 минути смени направо джантата.

„Ако не се бяха случили тези инциденти, щяхме да имаме класиране около 20-ти в общото и около топ 10 в класа, което щеше да бъде изключителен успех“, коментираха от екипа на Чой след финала и допълниха, че в 8:00 сутринта Мартин е записвал времена почти равни на отборите от топ 5.

Следващият кръг от Световния ендюранс шампионат е на Словакияринг на 12 май, състезанието е 8-часово и идва след успешното завършване на „8-те часа на Сузука“ в Япония миналата година. Веднага след състезанието в Словакия, екипът лети за Букурещ, за да хване 4-тия кръг от Източноевропейския шампионат. Чой ще стартира последен, защото няма да е участвал в квалификациите, но според щаба му това няма да е проблем и той ще компенсира задната си стартова позиция.