Трета поредна победа за Peugeot

След 8793 километра на дюни, планински преходи, скалисти терени и различни опасности през Перу, Боливия и Аржентина, екипажът Карлос Сайнц и Лукас Круз с Peugeot 3008DKR Maxi спечелиха четиридесетото рали Дакар. Това е трета последователна победа на Peugeot на най-трудното рали в света.

Карлос Сайнц и Лукас Круз не бяха късметлии през изминалите три години на Дакар и записаха 5 поредни отпадания. Испанецът бе победител в далечната 2010 г. с VW, след което участва с бъги и премина в екипа на завърналия са Peugeot. Тандемът спечели етап 6 и етап 7 (от общо 14 етапа) и поеха лидерството на маратонския етап, и не го изпуснаха до края. На финала достигнаха Кордоба с преднина от 43 минути и 40 секунди пред Насер Ал-Атиях с Toyota. Трети остана съотборника на катареца Жиниел Де Вилиерс, а четвърти са Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре, победителите на Дакар през 2016 и 2017 година с Peugeot.

На етап 7 французинът удари камък и изгуби повече от час, а след това, на старта на етап 13, актуалните все още шампиони на Дакар удариха дърво, което нанесе щети по сервото.

Тази победа отбелязва финалното участие на Peugeot на Дакар. Сега Peugeot Sport ще се концентрира върху световния рали крос. Сезонът ще започне на 14-15 април в Барселона, като Себастиан Льоб ще кара един от автомобилите Peugeot 208 WRX. В същото време, Peugeot Sport ще се подготвя за предстоящия електрически раликрос шампионат през 2020 година. Това предизвикателство ще бъде посрещнато с наследник на настоящото Peugeot 208, което ще разполага с изцяло електрическа версия.