Уникален Mercedes-Benz AMG CLK GTR се предлага на търг

Аукционната къща Sotheby’s ще предложи на ежегодния си търг в Монтерей (САЩ) поредния уникален автомобил. Това е един от 25-те екземпляра на модела Mercedes-Benz AMG CLK GTR, създаден за хомологация на спортните прототип от клас FIA GT през 90-те години на миналия век. Пробегът на колата е 1500 км, а обявената цена на лота за наддаване е 4,25-5,25 млн. щатски долара.

Суперколата е произведена през 1998 г., като е деветата бройка от цялата серия. Автомобилът се предлага в напълно запазено състояние – със заводската си боя и с оригиналния си двигател. Той разполага с цялата документация, доказваща поризхода му, както и с пълен комплект оригинални резерви части.

Всичките 25 бройки от Mercedes-Benz AMG CLK GTR са произведени в завода на AMG в Афалтербах (Германия), като практически те не се отличават от състезателните аналози. Двигателят на колите е един и същ – 6,9-литров V12, който развива 612 к.с. и 775 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,5 секунди, а максималната скорост е 335 км/ч.

За да бъдат по-комфортни от състезателните коли, тези 25 CLK GTR са оборудвани с климатик и антиблокираща система. За салона е използвана естествена кожа, като във вратите са поставени допълнителни ниши за съхранения на по-малки вещи. Повечето стилистични елементи са взаимствани от състезателния CLK GTR, с изключение на задното крило. При „гражданската” версия то е интегрирано в каросерията и не може да се сваля.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*