Уникалните Thor и Väder пратиха Koenigsegg Agera в историята

Шведският производител на суперколи Koenigsegg отбелязва по подобаващ начин края на производството на модела си Agera. Компанията построи два уникални автомобила, кръстени Thor и Väder. Те бяха връчени на собствениците им на специално мероприятие през уикенда, но тази седмица ще зарадват феновете на бързите скорости на Фестивала в Гудууд (Великобритания).

Финалните екземпляри на Koenigsegg Agera са построени на базата на модификацията RS, като са получили всички възможни опции. Те са добавени напълно безплатно от производителя, а освен това собствениците на двете коли нама да доплащат за разработката и поставянето на аеродинамичните елементи по каросерията.

Купето Koenigsegg Agera RS се задвижва от 5,0-литров туин-турбо V8 двигател, който в стандартния си вариант развива 1176 к.с. и 1280 Нм. Производителят предлага и опционален пакет за увеличение на мощността, който е налице при последните две бройки от модела. С него мощността се увеличена до 1360 к.с. и 1371 Нм въртящ момент.

Към момента версията Koenigsegg Agera RS дължи няколко световни рекорда за скорост. Това е суперколата с нй-добро постижение за ускорение от място до 400 км/ч и последвало спиране, а също така и най-бързият автомобил на разстояние от 1 км и 1 миля. Купето също така е най-бързият сериен модел на планетата, след като разви 447 км/ч и подобри постижението Bugatti Veyron Sport от 431 км/ч. Съответно това го прави и най-бързата кола, която се движи по обществени пътища.

От Agera RS са произведени общо 25 бройки, които вече са предадени на клиенти. Приемникът на модела вече се разработва, като се очаква премиерата му да се състои по време на автосалона в Женева през пролетта на 2019 г.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*