Ще строят писта в Бургас

Съоръжението ще се използва за състезания, обучение по безопасно управление на шофьори и картинг

 

Компанията „Шарлопов груп“, известна предимно с инвестициите си в туризма, има план да изгради мултифункционално съоръжение в Бургас. Пистата ще бъде за автомобили и мотоциклети, с отделно картинг трасе и  полигон за обучение в екстремна среда. В проекта участва и „София Кар Моторспорт“, състезателният отбор на Sin Cars – родният производител на спортни автомобили. Инвестицията е на стойност 10 млн. лв. За момента не е ясно къде ще бъде разположена пистата.

Подобни съоръжения са много популярни в Западна Европа и освен за състезания се използват за допълнително обучение на шофьори в пътна безопасност. Повечето от правителствата инвестират в този тип обучение или стимулират шофьорите да го направят, защото обучението в шофьорския курс за взимане на книжка дава понятие за пътните правила, но е крайно недостатъчен за придобиване на знания за поведението на колата и контролирането й – в зависимост от типа задвижване и разполагаеми системи за сигурност в нея.

У нас подобна практика няма, а школите за обучение се броят на пръсти, а съответните ведомства не ги приемат като нужни и фактор в намаляването на катастрофите по пътищата. Мерките на Пътната полиция и МВР включват епизодично засилване на контрола върху скоростта и повишаване на глоби за редица нарушения.

Дори в съседна Румъния има изградена академия – „Тити Аур“, за обучение на шофьори в екстремна среда. У нас има само една писта – „Дракон“, на която се провеждат състезания, но курсовете за безопасност са слабо застъпени. Най-големите и известни школи за обучение на шофьори са на пилотите Димитър Илиев и Павел Жеков, който управлява съоръжението заедно със сина си Васил Жеков и тяхната настилка е макадам.