Японският електрически Aspark чупи рекордите за ускорение

По време на изложението във Франкфурт, японската компания Aspark разкри електрически модел, който заслужава титлата „най-бърз автомобил в света”.

След консулатации с различни експерти от цял свят, шефът на компанията Масамичи Йошида е бил убеден, че не трябва да се конкурира със световни гиганти в автомобилната промишленост, чиито коли развиват 400 км/ч, а е далеч по-целесъобразно да заложи на ускорението от 0 до 100 км/ч. В крайна сметка целта е изпълнена   и резултатът е Owl – електрическа суперкола с олекотено шаси.

Технически детайли за модела не се съобщават, но се предполага, че електрическият силов агрегат развива мощност от 1000 к.с. В официалното съобщение се посочва ускорение от 0 до 100 км/ч за 2 секунди, което превръща Aspark Owl в най-бързия автомобил на планетата.

Известно е, че теглото на колата е 850 кг., както и че за разлика от повечето електромобили, който разчитат на акумулаторни батерии, това японско чудо е с кондензатори. Не се съобщава максималната скорост на Owl, но пък е известна цената – около 3,5 милиона щатски долара.