Daimler инвестира 10 млрд. евро в нови електромобили

14 September 2018 08:45
Daimler инвестира 10 млрд. евро в нови електромобили
Прочетете повече за:
DaimlerMercedes-Benzелектромобили
Концернът Daimer е одобри програмата си за електрификация на моделната си гама през следващите 7 години, в която ще бъдат инвестирани 10 млрд. евро. Плановете предвиждат излизането на пазара на повече от 130 модела с добавка EQ към имената им. По-голямата част ще бъдат „меки”хибриди EQ Boost с 48-волтов старнетр-генератор, помагащ на двигателя с вътрешно горене.

В плановете на производителя влиза също така създаването на хибриди, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа (plug-in). Те ще получат емблема EQ Power, а освен тях ще се появи и водороден кросоувър Mercedes GLC F-Cell, чиято разработка вече е приключила, но продажбите му още не са стартирали.

Най-интересната част обаче си остават чистите електромобили. Първият от тях – кросоувърът EQC вече беше представен, но ще излезе на пазара едва след година. Тогава тлябва да бъде готов и електрическият хечбек Mercedes EQA, който ще бъде изграден на преработената платформа на новата A-Class.

Първият електрически Mercedes, разработен от нулата, ще стане големият седан EQS, чиято премиера е планирана за 2020 г. Като размери и концепция той ще представлява аналог на сегашния купеобразен седан CLS, но в основата му ще бъде отделна платформа за електромобили с голямо междуосие, плосък под и много алуминий.

Машината ще бъде със задвижване на двете оси, като на всяка ще бъде поставен по един електромотор. Идеята е EQS да се превърне в пълноценен конкурент на Tesla Model S, като ще седанът ще се сглобява в замода в Зинделфинген, недалеч от Щутгарт.

Тъка като плановете за електрификация са за срок от 7 години, следваща вълна електромобили на Mercedes ще бъдат готови не по-рано от 2022 г. Те са в стадий на разработка, но се знае, че сред тях ще има конкуренти на Tesla Model 3 и на бъдещия Tesla Model Y.

 

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ