Jaguar F- Type през камерите на Sony Xperia

12 December 2016 12:44
Jaguar F- Type през камерите на Sony Xperia
Прочетете повече за:
JaguarF- Type

Тези снимки да не са правени с телефон? Арт-директорът ни Димо произнесе тази фраза преди години по повод на един тест, в който определено фотографията не бе на нивото на TG. Тогава много се замислихме над нея и ето, че дойде време да му докажем – вече наистина можем да заснемем тест с мобилни телефони. Решихме те да бъдат Xperia XZ и Xperia XCompact. Защо точно тях ли? 23МР основна камера с 4К видеозапис и 13 MP предна камера за флагмана ХZ как ви звучи? Компактният модел пък има само 0,6 сек от режим на готовност до снимане. Бързи и способни, хайде да видим!

От позицията, в която съм, пред очите си виждам няколко издължени, уникално секси форми, а премествайки погледа си назад насладата продължава, като те преливат в стройна талия и отново няколко нежни и пищни извивки... И преди да е станало объркване – карам F-Type S и няма да ви разказвам еротичните си преживявания, макар и тези с Jaguar-ът да са близки като усещане. Има нещо изключително специално в това да си зад волана на двуместен спортен автомобил, с издължен преден капак, шофьорска позиция изтеглена почти до задните гуми и обгърната във форми, достойни за скулптура на Роден. Наистина, това е една от най-красивите коли правени някога! Точка. А хубавите неща дори не свършват до тук. Имаме достатъчно силен двигател (цялата гама е такава) разположен зад предните колела, задвижва задните или четирите колела, всички версии звучат апокалиптично, а има и опция за ръчна кутия. На всичкото отгоре, колата, която карам, е в страстно червен цвят и емоциите трудно могат да станат по-вълнуващи...

 

 

Още при стартирането на двигателя съм посрещнат от нещо, което не съм срещал никъде другаде. От Jaguar са настроили така управлението на колата си, че при натискане на ярко оранжевия бутон на централната конзола, независимо дали мотора е загрял или е все още студен, се развърта до почти 3000 об/мин само и само да ви напомни каква акустична нирвана ви чака във всеки миг прекаран в автомобила. Жестоко е! Е, би било малко неловко, ако сте на изискано официално събитие пред народния театър например, но ако предположим, че сте си купили ярко червена, двуместна, спортна кола, надали се притеснявате, че ще ви забелязват навсякъде, и че ще се натъквате на коментари тип „виж го тоя сега какво форсира да се изфука и да го видим всички тук“. На мен лично не ми пука за такива неща, а удоволствието, което доставя тази „екстра“ е безценно. Все пак това е целта на този тип автомобили, нали?!

Признавам, че чаках F-Type с нетърпение от момента, в който се появи на пазара, защото формулата, по която бе направен предвещаваше да е един от последните от този вид. Един от малкото автомобили напоследък създаден с дух, емоция, в преследване на усещания, а не на цифри. И знаете ли, от момента, в който се качих вътре, до момента, в който се разделих с него се усмихвах. Усмихвах се искрено така, както отдавна не ме бе усмихвала друга кола скоро. Но стига толкова сантиментални глупости, да говорим по същество.

След споменатия момент с качаването вътре започнах да попивам впечатления и усещания. Шофьорската позиция е безупречна, напълно перфектна. В преследването на тази цел от Jaguar дори са направили преместването на седалката напред-назад ръчно (въпреки, че всичко останало се случва електрически), за да може тя да слиза по-ниско, без да е ограничена от електрическите механизми за целта. Воланът е адски дебел и масивен, което аз обожавам. Централната конзола е висока, визуално е отделена от пътника до вас, лоста на предавателната кутия е точно там, където идва ръката ви, както и най-често използваните бутони, а тези разположени точно срещи лоста са изработени в приятен унисон с ексклузивната визия, както на екстериора, така и на интериора. За страхотната атмосфера вътре допринася и прозрачния таван, видимостта във всички посоки е идеална за супер-кола, а гледката в огледалото на изправящия се заден спойлер с голямата котка на него може да ви побърка от кеф.

 

Събуждане... тътен... усмивка... удоволствие... Хубаво начало на мъглив съботен ден. Винаги съм твърдял, че всеки има нужда от нещо подобно в гаража си. Точно както сутрин трябва да се събуждате до правилния човек до себе си, това трябва и да намирате в гаража. А няма нищо по-показателно за правилния избор от усмивката ви. Още не съм пускал музиката в колата. Знам, че мултимедийния екран е с тъчскрийн, знам, дори, че има някакви години “performance“ глезотийки по менютата, но и до тях не съм стигнал. Паля, слагам селектора на “D” и потеглям. Нямам нужда от нищо повече. Очакват ни около 200 километра през планината, южно от София, дестинацията е Паничище, защото пътят, прорязващ скалите в подножието му, е едно от най-невероятните асфалтирани кътчета на автомобилистична България, а мъглата ни създаде пасторална картина, която е трудна за описване. Надяваме, че е била уловена достойно от Sony Xperia телефоните, с които снимахме този материал.

Първо е магистралата. Тук започват да личат GT гените на F-Type. Пътуването е безкрайно приятно, интериорът е комфортен, удобен, място не липсва, няма паразитни шумове, а независимо от скоростта поведението е уверено и стабилно, като само на моменти, при малко по-висока скорост, неравности по пътя успяват леко да разсеят непоклатимото спокойствие на Jag-а. Независимо дали поддържате 130 или 180 км/ч, разходът се върти между 12 и 13 литра на 100 км, което е съвсем приемливо, предвид това, с което все пак разполагате като работен обем, мощност и въртящ момент. Все пак и те трябва да се хранят с нещо.

Така, май дойде време все пак да поговорим малко за това, което имаме в ръцете си. Както споменах в началото, разполагаме с S вариантът на F-Type, който се задвижва от 3-литров V6 с механичен компресор и 380 конски сили. Под него в гамата можете да намерите същия агрегат, но с 340 коня, а над него са разположени V8-ците в R и SVR, които са съответно с 550 и 575 конски сили. Нашият екземпляр е със задвижване на четирите колела, като всички версии без SVR се предлагат и само със задно предаване. Още по-хубавата новина е, че за V6 версиите със задно предаване можете да изберете и опция за ръчна скоростна кутия! Разбирате ли сега защо казвам, че тази кола е един от последните мохикани?! Автоматът пък е познатия 8-степенен шедьовър на ZF, който тук е издигнат до нови висоти, не заради друго, ами заради усещането. При по-ентусиазирано каране смените на предавките са съпроводени от удари в гърба характерни за ръчна или стара роботизирана кутия, потеглянето и спирането понякога е придружено от притупвания сякаш в последния момент сте пуснали съединителя, а акустичната нирвана между предавките е неописуема. Както сте видели и от нашето видео, прекарахме целия ден нагоре надолу в препускане между предавките, в преследване на следващия завой, към свръх доза удоволствие от шофирането, към тази маниакално пристрастяваща магия, с която е способен да ви залее Jaguar F-Type.

Достигайки подножието на прохода към Паничище дойде време да започна да се запознавам с бутоните в интериора. Е, поне с един от най-забавните от тях – този за режимите на работа на системите в автомобила. Издърпвайки напред или назад превключвателя разположен до скоростния лост вие избирате колко директна да бъде отзивчивостта на педала на газта, усилието във волана, характеристиките на амортисьорите и превключването на предавките. Разполагате с режим Dynamic и Rain/Ice/Snow, за настилки с намалено сцепление. Е, надали има нужда да споменавам, че за това, което ни предстоеше ползвах основно Dynamic.

През деня се срещнахме с едно RS3... да, онзи малкия хечбек на Audi. След много цифри цитирани от собственика се оказа, че е много бърза направо, което доказахме и в един старт от място. Но знаете ли, това с нищо не я правеше по-вълнуваща от Jag-а. В днешния автомобилен свят прекалено много хора вярват на цифрите и маркетинговите стратегии, а малко се доверяват на усещанията и емоциите. Щастлив съм, че аз го правя... Така се прибрах усмихнат, макар и много уморен от емоционалния първи ден с „нея“. Тихия режим на генерацията, настройки за спокойно пътуване и приятна музика. Тук F-Type се представя като блестящо GT – удобно и комфортно, с разход от 10 на 100. Като се прибрах пак стоях и я гледах в гаража...


А, да, все пак дойде време за няколко приказки за онези неща, до които така и не стигнах, завладян от очарованието на автомобила. Е, всеки си има недостатъци. Тъч скрийна не е перфектен, тук-таме някой материали и сглобки не са като в кола за почти 200 000, а ако искате да наберете някой от телефонния си указател отнема доста повече от очакваните „маневри“ из менютата. Шевовете на волана например се разминаваха на едно-две места, имаше такъв детайл и в средната конзола. Кожените детайли обаче са много приятни визуално и на допир. Някой копчета не щракат както подобава, но пък за сметка на това ергономията и разположението им идеално отговарят на всички правила за ергономия. Ама... забравете тези неща, тук са защото трябва да ги има и да съм чист пред съвестта си, че съм бил обективен, но нямат никакво значение, не само защото са незначителни, ами и защото цялата харизма на F-Type никога няма да ви позволи да им обърнете внимание.

Следващия ден бяхме отделили на писта Дракон, за да допълним впечатленията си. Оказа се, че липсата на обратна връзка във волана не е проблем, тъй като управлението е достатъчно директно, за да може да осъзнаете наличното сцепление с лека игра с волана, шасито в неговата твърда настройка взе да добива смисъл, а колата е повратлива и игрива, като ви оставя да си играете с баланса и. 380-милиметровите спирачки не проявяват никакво отслабване, задвижването на четирите колела и torque-vectoring-а насочват автомобила натам накъдето искате, борейки се да ви осигурят необходимото за целта сцепление. Можете да го правите по цял ден, точно както и да давате газ в планината... или да прекосявате стотици километри по магистрали и междуградски пътища.

Перфектното GT? Надали, но е много близо. Бих искал да имам такава в гаража си, защото е една от последните наградени с душа и емоция коли, които ще подложат на изпитание сетивата и уменията ви, без да ви разочароват. Бих искал една, защото е различна, красива... и червена!

 

Текст: Александър Цветков

Фотография: Тони Тончев със Sony Xperia XZ и Xperia XCompact

 

 

Данни

Двигател: 3-литров V6 с механичен компресор, 380 конски сили при 6500 об/мин и 460 Нм / 3500 – 5000

Трансмисия: 8 степенна автоматична предавателна кутия, електронно управлявано задвижване на четирите колела с възможност за подаване на до 90% от двигателното усилие към предния или задния мост и torque vectoring

Окачване: Алуминиеви двойни А-рамена с адаптивни амортисьори

Спирачки: 380 мм отпред, 376 мм отзад

Ускорение 0 – 100: 4,9 сек.

Макс. скорост: 275 км/ч

Тегло: 1594 кг.

 

Xperia XZ

 

Отличава се с камера за заснемане на професионални снимки, интелигентна батерия и умни функции, които се адаптират спрямо вас. 23МР основна камера с 4К видеозапис, 13 MP предна камера за перфектни селфита при слаба светлина, първата технология за тройно засичане на изображението в смартфон Xperia, която анализира, адаптира и заснема перфектни снимки при неблагоприятни условия.

Има също сензор за изображения, лазерен сензор за автоматичен фокус, RGBC-IR, който отчита информацията за видими цветове и инфрачервения спектър, за да осигури регулиране на баланса на белия цвят и заснемане на естествено реалистични цветове. Дисплеят е 5,2-инчов Full HD с технология TRILUMINOS Display for mobile, процесорът е 64-битов четириядрен Qualcomm Snapdragon 820. В допълнение има и защита от намокряне – рейтинг IP65/IP68.

 

Xperia XCompact

 

Този модел притежава първата технология за тройно засичане на изображението в смартфон Xperia. Тя анализира, адаптира и заснема перфектни снимки при неблагоприятни условия. 23 MP основна камера с технология за стабилизация SteadyShot, HDR снимки, 5 MP предна камера за страхотни селфита при слаба светлина, както и сензор за изображения  - предсказва движението, за да държите обекта на фокус и да заснемате снимки без размазване. Телефонът има лазерен сензор за автоматичен фокус, RGBC-IR и 64-битов шестядрен процесор Qualcomm Snapdragon 650.

 

 

 

 

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ