В света на автомобилите и безумните машини в киното

02 April 2017 11:00
В света на автомобилите и безумните машини в киното

Текст: Том Форд

Фотография: Уеб Бланд

 

Ще ви задам един въпрос: какво свързва „Водещият: Историята на Рон Бъргънди“, „Светът на Уейн“, „Здрач“, „Игрите на глада“, „Джейсън Борн”, „Трансформърс“ и... „Алвин и катеричоците“? Не знаете? Преди да се заровите в Интернет, за да намерите малко известен, но опитен актьор, играл във всичките, аз ще ви издам отговора. Автомобилите. Защото звездите на колела в тези продукции идват от една и съща компания: Cinema Vehicles, базирана в Лос Анджелис.

Разположена на площ от 28 декара в индустриалната част на северен Холивуд, цялата база на Cinema Vehicles е рай за автомобилните маниаци. Основана от предприемчив бизнесмен на име Рей Кларидж през 1975 година, CV е мястото на което идват режисьори и продуценти, когато им трябва някакво возило. Под „возило“ имам предвид всичко, което се движи. Компанията е най-голям доставчик на метални произведения за телевизионната и филмова американска индустрия. И тъй като CV е в меката  на тази индустрия – Холивуд - по дефиниция това е една от най-големите подобни фирми в света.  

Изброяването на филмите и сериалите, които са ползвали коли от ателието е нещо като най-разнообразната DVD колекция в историята. От използвания в „Да изчезнеш за 60 секунди“ “Eleanor” Mustang (от който все още съществуват няколко бройки) до всякакви коли, пикапи и камиони в „Жега“, „Царете на хаоса“, „Остин Пауърс“ и „Терминаторът“. От тук бе нает и симпатичния Beetle за „Хърби“ (става дума за досадния „Зареден до дупка“ от 2005 година с Линдзи Лоан, а не оригиналния). Същият модел бе използван и в римейковете на „Старски и хъч“ и „Италианска афера“. Не забравям моторите и колите от популярни сериали като „Синовете на анархията“ или всички неонови чудовища от поредицата „Бързи и яростни“, която вече е в осмата си част. Настоящият изпълнителен директор на Cinema Vehicle е Джим Бойсен: „Тук сме за да работим рамо до рамо с телевизионната и филмовата индустрия в измислянето, проектирането и създаването на всякакви чудеса, които се движат. В момента на нашия паркинг има 1600 коли, които вече са били давани под наем, а всяко нещо, което не е налично, може да бъде набавено или конструирано.“

Той не се шегува. Cinema Vehicles не е просто най-великата компания, даваща коли под наем, а е и родното място на повечето автомобили-актьори. Фабриката е оборудвана с ателие за производство, отдел за индустриално боядисване, графичен дизайн, отпечатване на винил, производство на стъкла по поръчка, редекорация на интериора и достатъчно резервни части, за да сте подготвени за всяка една машина, която можете да си представите. Тук може да бъде направено всичко. Трябват ви 50 полицейски коли Ford Crown Victoria, които да бъдат размазани в гигантско преследване от филм за Джейсън Борн? Тогава служители на Cinema Vehicle посещават всички полицейски търгове за да закупят това, което е нужно за продукцията. Следва пребоядисване, поставяне на нови графики и отдаване на студиото с цел умишлено размазване. Трябва ви странен кафяв ван на Ford, който да бъде управляван от Ант-Мен? CV ще ви намери три, ще ги превърне в абсолютно идентични за едновременни екстериорни кадри с участието и на трите. От запълването на улиците във филм, разказващ за специфичен отминал период, до създаването на футуристични машини за „Игрите на глада“, това място може да сбъдне най-дивите мечти на продуцентите.

И тук не говорим само за конркетните коли върху които компанията работи. Една част от съоражението е отделена за подготовка на каскади – конструкция на ролкейдж и метални задържащи устройства за пиротехниката, както и целият процес по проектиране и конструиране на действия, които в реалния свят са невъзможни за колите, включително много специфични скокове и катастрофи. Един ъгъл е отделен за създаването на кабина за шофиране от разстояние. Тя представлява миниатюрен ролкейдж, стоящ върху колата-звезда и в него се помещават уредите за контролиране на автомобила. По този начин, докато актьорите са в истинското купе и се концентрират върху репликите си, по същото време колата се управлява отгоре от професионалист.

Има и отдел, който пресъздава скъпи возила от много по-обикновена основа. Добър пример за това е репликата на Rolls-Royce Phantom от 1935 година, използвана от Никълъс Кейдж в „Чиракът на магьосника“. Колата изглежда напълно автентична... поне докато не погледнеш вътре и не осъзнаеш, че е базирана на Chevy Silverado от 90-те. Изключително креативно и умно направено.

Но въпреки големите имена и още по-големите бюджети, най-внушителни са детайлите. Заради напечения снимачен график, повечето продукции се нуждаят от повече от една версия на конкретния автомобил. Но всички трябва да изглеждат напълно идентично. Затова в Cinema Vehicles са се превърнали в специалисти на копирането – дори до най-дребните детайли. В ателието има два автомобила Jeep Grand Wagoneer от края на 80-те, които са в процес на клониране. Работи се дори върху детайли като износено от времето дърво по страничните панели. Подобни дубликати могат да бъдат намерени из цялата фабрика. Намирам красивото кабрио W108 Mercedes от „Ергенският запой“, а на 150 метра от него откривам тоталното му копие. Дори седалките са скъсани на абсолютно същите места. Вдлъбнатините и драскотините също са еднакви до последния милиметър. Нивото на вниманието към детайлите е смайващо.

Отвън виждам двойка чудесни автомобили Dodge Charger от 1968, оцветени в синьо и с сходно задни стикери. Те не само са разположени еднакво, но в същия ъгъл са леко дръпнати надолу. Интериорът е клониран, от решетките и емблемите липсват миниатюрни парченца и честно казано, направо се плаша как може две коли да бъдат доведени до състояние в което има еднакво ниво на ръжда по едни и същи места. Ако тези момчета са се захванали с клониране, то дори експертите в областта ще признаят, че работата е свършена отлично.

Паркингът на Cinema Vehicles наистина е перфектната игрална площадка за хората са бензин в кръвта. Наоколо има полицейски коли от всякакви епохи и региони, малък легион от новинарски микробуси, група жълти училищни автобуси, включително една ниска версия, която е возилото с най-неефикасно използване на пространството в историята. Има лимузини и камиони за доставка с неузнаваеми имена, всякакви офроуд бъгита, гиганти с 28-цолови джанти и двойка AMC Gremlin, срамежливо криеща се в един от ъглите. От другата страна стои монстър трък и оригинална, супер привлекателна Honda Civic MkI. Намират се спортни коли и седани, оригинален Unimog, батальон от всякакви бронирани возила и дори кола с изображение на лицето на Рой Орбисън върху предния капак.

Инвентарът постоянно се променя. Екипът непрестанно купува и продава различни продукти в зависимост от това какво смятат, че по-лесно ще се дава под наем или какви проекти са заложени в плановете на големите студия. А коя кола върши най-много работа? Кой автомобил най-често се дава под наем? Не е Ferrari или друга спортна кола, а очукан, прояден от молци син пикап. Стар и удрян до там, че да има характер, но не толкова, че да бъде разпознаваем. Точно такъв е екипът на Cinema Vehicles – там са скритите герои на филмовия свят. Все пак, ако са си свършили работата както трябва, дори няма да забележите, че са направили нещо.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ