Съдът одобри сделката между Илон Мъск и властите

18 October 2018 14:06
Съдът одобри сделката между Илон Мъск и властите
Прочетете повече за:
TeslaИлон Мъск
Американски съд одобри споразумението межзу Комисия по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), компанията Tesla и нейния основател Илон Мъск, което беше сключено в рамките на дело срещу милиардера. То беще възбудено заради обявените от Мъск намерения за изкупуване на акциите на Tesla и превръщането на компанията от открита в закрита, съобщава Reuters.

Споразумението предвижда Мъск да плати 20 млн. долара глоба, като още толкова е финансовата санкция за Tesla. Освен това бизнесменът напуска поста на председател на Съвета на директорите, като няма право да заема тази длъжност през следващите 3 години. Мъск обаче остава в Съвета на директорите и запазва позицията си на изпълнителен директор.

На 13 ноември акционерите в компанията ще трябва да назначат независим председател на Съвета на директорите, както и нови двама независими директори. Освен това ще бъде сформирана комисия, която ще контролира публичните изявление на Мъск. Той ще трябва да съгласува с нея всяко свое писмено заявление, съдържащо информация за Tesla и за нейните акционери.

Всички тези мерки ще помогнат на Мъск да избегне съдебно преследване, след като написа в Twitter, че ще изкупи акциите на Tesla и ще я превърне в часта компания. Той дори обяви, че ще плати по 420 долара за акция, което доведе до скок на стойността на ценните книжа на борсата. Затова и SEC заведе дело срещу милиардера, който по-късно обясни, че се е шегувал. А цената от 420 долара е избрана, тъй като с тези цифри се обозначава марихуаната и Мъск просто е искал да се направи на забавен пред гаджето си.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ