Акциите на Renault и Nissan падат сред обвиненията срещу шефа им

20 November 2018 08:38
Акциите на Renault и Nissan падат сред обвиненията срещу шефа им
Прочетете повече за:
Карлос ГонNissanRenaut
Властите в Япония са задържали шефа на компанията Nissan – Карлос Гон, който е начело и на алианса с Renault. Един от най-влиятелните хора в автомобилна индустрия е обвинен в укриване на доходите и в използване на корпоративни средства за лични цели, съобщават медиите в страната.

Според информациите, Гон вече и бил разпитан от прокуратурата в Токио. До това се е стигнало, след като служител на Nissan е открил нередности в счетоводните дела на компанията. В концерна от няколко месеца са провеждали вътрешно разследване, което е установило значителни нарушения.

Малко по-късно от Nissan обявиха, че Карлос Гон ще бъде уволнен от поста си заедно с един от най-близките си хора в ръководството – Грег Кели, които също е бил замесен. Двамата са укривали доходи, като в същото време са използвали пари на компанията за собствени нужди. Освобождането на Гон и Кели трябва да стане факт на 22 ноември, когато ще се събере Бордът на директорите на японския производител.

Самият Гон сътрудничи по следствието, но новината за задържането му доведе до спад на акциите на двете компани, които оглавява. При Nissan засега то е само 0,5%, но при Renault достигна цели 13%, което е най-ниското ниво за френския производител от много години насам.

Преди 20 години именно Гон спаси Nissan от фалит, след като под негово ръководство Renault закупи контролния пакет акции на японската компания. Благодарение на оптимицазията на разходите, която въведе роденият в Бразилия, но с ливански корени топ-мениджър, Nissan се върна на печалба. А през 2017 г. алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi стана и най-големият автомобилен производител на планетата, като изпревари концерна Volkswagen.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ