Nissan официално уволни Гон, а Renault му назначи заместник

23 November 2018 09:00
Nissan официално уволни Гон, а Renault му назначи заместник
Прочетете повече за:
Карлос ГонNissanRenaut
Ръководството на Nissan единодушно гласува за свалянето на Карлос Гон от поста „Председател на Съвета на диреторите”. Едновременно с това е решено да се създаде специална комисия, която ще се заеме с проверка на системата за управление и контролира схемата за поощряване на ръководителите на компанията. Тя ще трябва да издигне кандидатурата на заместника на Гон.

Решението на Съвета на директорите на Nissan е реакция на ареста на Гон, който е заподозрян в машинации с активи на компанията и укриване на доходи. Топ-мениджърът беше задържан на летището в Токио в понеделник веднага след кацането на самолета му, след което беше отведен в следствен изолатор.

По настояване на прокуратурата съдът продължи срока на ареста му с 10 дни. Според японските закони, действията на Гон представляват „тежки престъпления”, като заради тях той може да прекара в затвора до 10 години.

Отстраняването на Гон стана по настояване на президента на Nissan – Хирото Саикава, който лично свика заседание на управата на компанията. За освобождаването на топ-мениджъра като председател на Борда на директорите и стартиране на разследване на дейността му обяви и друга компания от алианса Mitsubishi Motors.

На свой ред, компанията Renault обяви, че Гон засега ще остане на ръководните постове, които заема, но и призна, че той временно няма как да изпълнява задълженията си. Затова временно председател на Борда на директорите и генерален директор на френския производител ще бъде Тиери Болоре.Снимка: Nissan

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ