483 км/ч в Koenigsegg Agera RS са достижими

Не гумите са тези, които ограничават колата.

През миналия ноември, Koenigsegg Agera RS постави рекорд за най-бърза легална кола в производство със скоростта от 457 км/ч на самотен път в Невада. Това също е и рекорда за най-висока скорост на обществен път. Тази скорост е зашеметяваща, но дали Agera RS е способна на повече? 300 мили в час (или 483 км/ч ) са голямото постижение, което всички очакват.

Досега смятахме, че най-голямата пречка за това постижение са гумите. Трябва да кажем обаче, че поставянето на рекорда се случи с Michelin Pilot Sport Cup 2 гуми, които са стандартни за автомобила. Не е имало никакви добавки към гумата или спортни сликове.

По време на тазгодишния автосалон Детройт, Кристиан фон Кьонигсег и продуктовия мениджър на Michelin Ерик Шмединг обсъдиха гумите и какъв е пълният потенциал на Agera RS. Шмединг призна, че гумите не са създадени за 450 км/ч. „Въпреки, че са оценени за много по-ниски скорости, всички знаем, че истинските им качества са много по-високи“, добави той.

Най-големият риск за гумите при подобни скорости е температурата. При постоянно движение с висока скорост се генерира голямо количество топлина. Ако Agera RS може да стигне до 483 км/ч бързо, би трябвало скоростта да е постижима.

„Ако колата стига до 457 км/ч достатъчно бързо, но и отнема 5 минути да стигне от 457 до 483 км/ч, целта няма да бъде постигната“.

И така, ще се опита ли Koenigsegg да развие легендарната скорост? Опасно е и има много странични фактори, които биха могли да бъдат катастрофални и по тази причина не е приоритет на компанията.

Може би ако друг производител се доближи до 483 км/ч, някой притежател на Agera RS ще има желанието да се пробва.

koenigsegg-agera-rs-sets-new-record-for-fastest-production-car
koenigsegg-agera-rs-top-speed (1)
hasselblad-and-koenigsegg-agera-rs-speed-run (2)
koenigsegg-agera-rs-sets-new-record-for-fastest-production-car (1)
hasselblad-and-koenigsegg-agera-rs-speed-run
koenigsegg-agera-rs-sets-new-record-for-fastest-production-car (2)
koenigsegg-agera-rs-top-speed