AMG: Project One ще е най-бързата кола около Нюрбургринг

Не само сред колите в производство, ами и сред състезателните.

Мощната хибридна задвижваща система, както и дизайнът, вдъхновен от F1, определено ни подсказват, че Project One ще бъде дяволски бърз. Тобиас Мойерс твърди, че в правилните ръце, този проект на Mercedes би могъл да бъде най-бързата кола, обикаляла ринга някога.

По време на автосалон Женева, той не пропусна да сподели намеренията си да подобри рекорда от 1983г. на Стефан Белоф в своето Porsche 956, равняващ се на 6 минути и 11 секунди. Това би означавало, че миналогодишният рекорд за най-бърза производствена кола на Porsche GT2 RS също остава в историята със своите 6 минути и 47 секунди.

Най-важното нещо според Мойерс е „намирането на правилния пилот“, въпреки, че и новак би съумял да постигне добро време на пистата в този болид… така де, кола. Project One произвежда 675 кг притискаща сила, докато масата е 1300кг.

Най-впечатляващата черта на Project One е мощността. Той разполага с 1.6-литров V6 двигател с 2 турбо компресора, което не звучи като нещо особено на фона на това, на което сме свикнали на пазара на съвременните спортни коли, но в този случай двигателят с вътрешно горене е подпомогнат от 4 електрически мотора, което, комбинирано с традиционното задвижване, произвежда около 1100 к.с. Това вече е впечатляващо. Всичко това се изпраща към четирите колела чрез бързопревключваща автоматична скоростна кутия. Максималната скорост е 350 км/ч.

Само 275 бройки, всяка на стойност от около 4 100 000лв, ще бъдат произведени и вече всичко е разпродадено. Очакваме да започнем да виждаме Project One по пътищата през 2019г.

8
6
mercedes-amg-project-one-frankfurt-2017
1
7
4
3
2
5