Dacia няма да прави по-голям модел от Duster

Световните автомобилни производители се опитват да покрия всички възможни сегменти и да присъстват във всяка пазарна ниша най-вече при SUV-моделите, които продължават да намират популярност. Това е напълно логично, тъй като именно кросоувърите и всъдеходите носят най-големи печалби на компаниите. Една от тях – Dacia, обаче няма намерение да върви в тази посока.

В интервю за Autocar шефът на британското подразделение на Dacia – Луи О’Съливан, отрече категорично възможността румънският производител да предложи на пазара по-голям кросоувър от бестселъра Duster. Причината е напълно ясна – колкото по-голям е автомобилът, толкова повече ще струва. А Dacia се позиционира като производител на евтини модели и скъп SUV просто не се вписва в концепцията.

Пускането на пазара на по-голям кросоувър може да доведе и до вътрешна конкуренция, тъй като той вече ще си съперничи с моделите на Renault и Nissan, а това може да се превърне в проблем и алиансът се опитва да го избегне. Нещо подобно случи с Skoda, която през 90-те години започна да произвежда евтини автомоибли, но постепенно цената им скочи и сега те се конкурират с моделите на Volkswagen.

Изявлението на О’Съливан трябва да сложи край на слуховете, разпространявани през последната година. Според тях Dacia ще предложи Grand Duster с удължено разстояние между двете оси и салон със 7 места. Такъв модел явно няма да има.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*