Fiat Punto вече няма да се произвежда

След 13 години живот, този модел си отива тихо от автомобилния свят като една от най-дълго продаваните коли на италианската компания.

По всяка вероятност няма да се измисли заместник на колата, а освободеното място за производство може би ще бъде заето от втори SUV модел на Maserati.

Всъщност, липсата на планове за бъдещето на Punto е очевидна от известно време насам. В началото на юни, вече покойният Серджо Марчионе, разкри планове за моделите в следващите 5 години. Там видяхме, че ще се набляга основно на Alfa Romeo и Jeep.

Първото поколение на Punto се произвеждаше от 1933 до 1999г. и дори беше признато за европейска кола на годината през 1955г. заради практичността си и италианския си стил. Второто поколение е представено в края на 1999г. и се е произвеждало чак до 2010г., което означава, че има период, в който се продавало заедно с новото поколение. За да ги разграничи, компанията кръстила новото, по-голямо Punto „Grande Punto“, докато предшественика бил наречен „Classic Punto.“

Grande Punto започнало да излиза от завода през 2005г., но сега, вече с по-нормално име и 13 години на пазара, неговото време е дошло.

Последният път, когато малкият модел на Fiat привлече внимание към себе си, бе по време на тестовете на Euro NCAP за безопасност. Тогава Punto беше обявено за първата кола, спечелила 0 звезди.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*