Ford ще спасява шофьора от навлизане в насрещното

Компанията Ford представи нова система за активна безопасност под името Wrong Way Alert. Тази ффункция ще предупреждава шофьорите, че навлизат в лентата за насрещно движение.

„Последиците от подобна грешка могат да бъдат ужасни. Умореният водач или този с лоша ориентация, а също така и при лоша видимост заради метеорологичните условия навън често прави грешки, особено при завой. Тогава той, без да се усети, навлиза в забранена улица и рискува да попадне в сериозен инцидент”, обясни един от инженерите,разработили технологията в европейската централа на Ford – Ян Гестен.

Системата Wrong Way Alert работи на базата на функция за разпознаване на пътните знаци, като използва още данните от навигационната система и от видеокамера, разположена на предното стъкло. Ако водачът се озове в ситуация, при която пропусне да види знака край пътя, то електрониката ще го уведомява за опасността със специален сигнал. На приборния панел също излиза съответното графично предупреждение.

Първият модел, който ще получи новата технология, е четвъртото поколение на Focus. Неговите европейски продажби стартират в края на месеца. Моделът ще получи и система за разпознаване на дупките на пътя. Тя влиза в адаптивните амортисьора на автомобила, като работи с 12 сензори, откриващи вдлъбнатини на пътя, преди колата да влезе в тях. В подобен случай електрониката автоматично втвърдява амортисьора, като по този начин намалява щетите по автомобила.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*