Jaguar ще прави едномарков шампионат за електромобили

Jaguar направи важна крачка към популяризирането на електрическите си модели, след като обяви, че догодина стартира едномарков пистов шампионат с автомобили I-Pace, които ще са базирани на серийната версия.

Надпреварата ще носи името I-Pace eTrophy и ще е част от програмата на десетте кръга от световния шампионат за електрически болиди Формула Е, който през втората половина на 2018 ще стартира петия си сезон. Все още няма информация за техническите данни и цената на състезателната версия на I-Pace, чиято серийна версия трябва да бъде представена близо до началото на шампионата.

От компанията потвърдиха, че планират участието на 20 пилоти, като във всяко състезание ще има „гост-пилот”, поканен от Jaguar. Форматът ще е една тренировка, една квалификация и 30-минутно състезание, което не е никак малко, като се има предвид, че „състезателният уикенд” във Формула Е обикновено е събран в рамките на един ден. Колите ще се подготвят и поддържат от Jaguar Racing – тимът, който представлява компанията във Формула Е и който всъщност е изграден от екип от инженери и механици на Williams.