Jeep се жалва от индийци за кражба на дизайн

Концернът Fiat Chrysler Automobiles подаде жалба до съвета за търговия в САЩ, за за да попречина компанията Mahindra&Mahindra Ltd да внася и продава на американския пазар всъдеход, който поразително прилича на легендарния Jeep. В оплакването се посочва, че индийците използват при модела си Mahindra Roxor основни елементи от фирмения стил на марката Jeep.

„На практика те са създали идентично копие на знаковия дизайн на Jeep. Продуктът, срещу който подаваме жалба, е проектиран на базата на Willys Jeep”, се казва в заявлението на Fiat Chrysler, което е подкрепено с фотографии на двата автомобила.

Самият Mahindra Roxor е построен на базата на всъдехода Thar, който на свой ред представлява модернизиран вариант на армейския Willys CJ-3B от 1953 г. Индийската машина не може да се използва на обществени пътища, а само за туристически обиколки или за целите на селското стопанство. Моделът е оборудван с 2,5-литров турбодизел с 62 к.с., който се съчетава с 5-степенна механична скоростна кутия. Цените на Roxor в Щатите стартират от 15 499 долара.

През 2017 г. Mahindra, която е най-големият автомобилен производител в Индия, отвори свое подразделение в Мичиган, откъдето ще се ръководят продажбите в САЩ. Планира се и производството на Roxor да бъде преестено в Щатите, което  също се оказва проблем. Представители на властите смятат, че индийският производител ще може да предлага по-ниски цени в сравнение с Jeep, тъй като ще прави основните компоненти от колите си в Индия, а в САЩ само ще ги сглобява.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*