Mazda официално обяви завръщането на роторните мотори

Ще бъде използван за удължаване на обсега на новото EV.

Денят най-после дойде – Вице-президентът на Mazda, Мартийн тен Бринк, потвърди, че легендарните роторни двигатели се завръщат.

Планът на компанията за периода до 2030г. включва създаването на електрическа кола, но Бринк сподели, че ще има налична опция за роторен мотор Wankel, с цел удължаване на обсега на автомобила. Въпреки, че „не е особено необходимо, имайки се предвид, че повечето хора пътуват средно по 60 км на ден“, главната цел на този мотор ще бъде „да отхвърли всички проблеми, които клиентите биха имали“.

Въпросният двигател ще бъде с един диск и няма да има турбо компресор. Единствената му задача ще бъде тази на генератор и ще бъде поставен ниско, близо до земята, за да може центърът на тежестта да се измести надолу. Размерът му ще бъде сравним с този на „кутия за обувки“, така че шофьорът няма да усеща вибрации, за да може работата му да е незабележима.

Въпреки сериозното настъпление на електрификацията в автомобилния свят, Mazda все още вярва, че в двигателите с вътрешно горене има потенциал. „Според нас, горивните двигатели са далеч от това, да бъдат напълно отписани от пазара“, обясни Бринк. „Дори след 15 до 20 години, традиционните двигатели ще останат важна част от автомобилите, дори и да са в хибридни задвижващи системи.“