Mazda с най-красивата кола за ендуранс

Обичаме ендуранс състезанията. Изисква се много от пилотите и колите, за да стоят на пистата цели 24 часа. Това налага някои особености по дизайна на автомобилите.

В случая на Audi, техните LMP1 коли не са сред най-привлекателните, но Mazda доказаха, че не е нужно коли от този клас да изглеждат по този странен начин. Тяхната RT24-P е наистина красива.

Ще се състезава в американския ендуранс шампионат – IMSA сериите – с нов отбор, Mazda Joest. С максималните си обороти в минута от 8,500 не звучи толквоа добре като предшественика си, но за сметка на това изглежда зашеметяващо.

Носи шарката на Mazda, решетката има нещо общо с пътните им коли. Сърцето на автомобила е двулитров двигател с турбо компресор. Звучи скучно? Ами изстискали са близо 610 к.с. от него.

Колата е дебютирала миналата година, но за предстоящите състезания има подобрения в шасито, аеродинамичността и двигателя, както и някои ограничения в тежестта. Тазгодишните пилоти са Оливър Джарвис и Хари Тинкнел с доста опит на Льо Ман помежду им.

Първото състезание е към края на месеца на Дайтона 24 часа във Флорида. С Joest зад гърба си, RT24-P ще се движи толкова добре, колкото и изглежда.

dc0u9048_-_copy_-_copy
harry_tincknell_2
_ms_8349_-_copy_-_copy
_dsc7112-ct
almp-1527_-_copy_-_copy
_ms_9445_-_copy_-_copy
_ms_9286_-_copy_-_copy