Mazda, Suzuki и Yamaha също лъгали с вредните емисии

Три японски производители Mazda Motor, Suzuki Motor и Yamaha Motor изкуствено са намалявали вредните емисии на техните автомобили, а също така са предоставяли неверни данни за разхода на гориво. Това съобщава местното издание Nikkei, което се позовава на съобщение на Министерството на транспорта на Япония.

По този начин скандала с манипулираните данни в Япония стана все по-голям, след като през 2016 г. в подобни нарушения бяха уличени Mitsubischi и Suzuki, а година по-късно това се случи с Nissan и Subaru. Изнесените данни са на път да сринат имиджа на страната, която е известна с високото качество на производство на автомобилите си.

Представители на Mazda и Suzuki потвърдиха, че са предоставяли на Министерството на транспорта неверни данни за тестовете, но отказаха други коментари по въпроса. На свой ред от Yamaha също признаха за допуснатите нарушения и се извиниха на всички засегнати.

Според информациите, при Suzuki са проверени 12 819 автомобила, произведени след 2012 г., като неверни данни са открити при 6401 от тях. При Mazda нередовните машини са 72 от общо 1875 проверени. Всички те са произведени след 2014 г. За мотоциклетния гигант Yamaha се отчитат 7 неправилно тествани бройки от общо 335, произведени след 2016 г.

В резултат на скандала акциите на Mazda паднаха с 1,8%, което е най-лошият им показател от месец насам. Тези на Suzuki записаха спад с 5,2%  – най-ниско ниво от ноември 2016 г. При Yamaha стойността на акциите падна с 4,0%.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*