McLaren приключи с Honda

Formula One 2017 Round Twelve: Spa-Francorchamps, Belgium

След три катастрофални години с японците, отборът ще взима двигатели от Renault

 

Honda и McLaren обявиха официално решението си да прекратят партньорството си във Формула 1. Това ще се случи след края на сезон 2017. Партньорството започна от 2015 г. и привлече като основен пилот Фернандо Алонсо. Дори испанецът не успя да помогне на екипа, който продължава да записва най-посредствените си състезания в историята. Агрегатът на Honda е толкова бавен и чуплив, че Алонсо дори си позволи да спре колата в Белгия в бокса, казвайки, че има повреда в нея.

Въпреки фиаското с McLaren в Honda са решили да останат във Формула 1. От 2018 г. в продължение на три години ще доставят мотори на Toro Rosso. Очаква че част от договора между страните да бъде осигуряване на пилотско място за Карлос Сайнц младши в заводския отбор на Renault. Също така Renault може да спре да доставя мотори на Red Bull. Отборът дълги години критикува французите, че не успяват да достигнат нивото на Ferrari и Mercedes, а със сделката с McLaren и своя собствен екип Renault нямат желание да продължат да доставят мотори на Red Bull след края на договора, който изтича в края на следващата година. Така и Red Bull може да се окаже клиент на моторите Honda, преди да дойдат новите правила от 2021 г., когато се очаква завръщане на Porsche с Red Bull.

 

„Жалко е, че пътищата ни с McLaren се разделят преди да сме изпълнили амбициите си. Взехме това решение с надеждата, че то е в името на доброто и за двете страни. От името на Honda бих искал да изразя искрената си благодарност към феновете, които подкрепяха отбора, както към пилотите, членовете на екипа и към всеки, споделил с нас както радостите, така и разочарованията от самото начало на завръщането ни във Формула 1 през 2015. Honda ще продължи да се състезава заедно с McLaren до самия край на сезон 2017, а след това ще продължи участието си във Формула 1 и през 2018“, коментира Такахиро Хачиго, президент и изпълнителен директор на Honda.

.