Mercedes изтегля 774 000 дизела от Европа

Производителят избегна глоби от около 4.4 милиарда долара.

 

След среща с изпълнителния директор на Daimler Дитър Цетче, транспортният министър на Германия Андреас Шеуер нареди на автомобилния производител да изтегли 774 000 автомобила oт Европа. Официално това се отнася за моделите C-class и GLC, които се присъединяват към вече сваленият от производство ван Vito.

От Mercedes ще направят промяна в изпускателната система и настройка в софтуера на двигателя, но не са планирани хардуерни поправки. Определено изтеглянето не е добра новина за Daimler.

От Mercedes взеха отношение по случая, като посочиха, че немския федерален орган за моторни превози е открил пет неразрешени манипулации в новите дизелови двигатели от Евро 6. Според немски вестник, 1 000 000 превозни средства са оборудвани с измамните устройства.

Въпреки това Daimler отричат да са използвали измамните системи в прозиводството на техните двигатели и ако се наложи биха го доказали пред съда.

С този призив компанията избегна доста солидни парични загуби. Според лондонския топ анализатор Арндт Елингхорст, изтеглянето на производителя ще струва по-малко от 120 милиона долара.

 

„Не виждаме доказателства които да показват,че Daimler проектира софтуер с който да манипулира данните за емисиите“, коментира Елингхорст.

 

Миналата година бяха изтеглени около три милиона автомобила за да им бъдат направени софтуерни подобрения. Същото направиха от BMW и Volkswagen.

В момента Mercedes правят проверка и променят софтуера на 4923 дизелови двигателя сложени в модел Vito по цял свят.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*