Michelin разработва екологична гума, основана на дърво

Бъдещето на гумите зависи от устойчивостта им. Michellin цели да замени някои от нефтените елементи от производството на традиционните гуми с такива, на базата на дървен материал.

Идеята е да се използват дървени чипове вместо основаните на нефт еластомери – полимер с еластичните свойства на гумата. В момента около 80% от съставките на една гума идват от нефт, но компанията се надява да пусне на пазара първата си „дървена“ гума през 2020г.

Има много плюсове от използването на възобновимия дървен материал.

„Имаме проект, разработващ дървените чипове. Ще използваме отпадъците от дървената индустрия, за да произвеждаме необходимите еластомери, които да вграждаме в нашите гуми.”, сподели Кирил Роджет, директор на научните иновации на компанията. „Вярваме, че този проект е добър за бъдещето ни.“

В момента проучването се провежда в Бразилия, където има шанс гумата да „расте“ до банани и какао. Michelin също разработва и проект за 3D принтиране на автомобилни гуми, но това би било възможно след 10 до 15 години.

Най-вероятно популяризирането на тези нови „дървени“ гуми няма да вдигне много шум, защото те имат същите качества като традиционните гуми, но са по-добри за околната среда.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*