MINI се съюзи с Great Wall

Компаниите MINI и Great Wall Motor подписаха споразумение за старта на производство на електрически автомобили в Китай. Съвместното предприятие, чиято собственост двете фирми си поделят поравно, ще бъде базирано в провинция Цзянсу, като то ще разработва, произвежда и доставя електрифицирани модели на MINI в Китай.

Сътрудничеството между двете компании ще позволи на британския бранд да получи приемущество на най-големия автомобилен паар в света, където електромобилите и хибридите записват сериозен ръст. За първите 5 месеца на 2018 г. в страната са продадени близо 300 000 хибридни и електрически коли.

През 2015 г. подобно възможност за сътрудничество с Great Wall обмисляше и Volkswagen. Германската компания планираше пускането на достъпен като цена модел за местния пазар. Тогава шефът на китайското подразделение на марката Юхем Хайцман обяви, че Volkswagen има интерес към разработката на бюджетни кросоувъри и миниванове за Китай.

Любопитното е, че концернът BMW Group вече има едно съвместно предприятие с друга китайска компания – Brilliance Automotive. То произвежда около 2/3 от колите на баварците, които се реализират на китайския пазар.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*