Mitsubishi Eclipse Cross, с дух от Дакар и дизайн от бъдещето

Стилен дизайн, който покорява и най-трудните терени на планетата. Това е Mitsubishi Eclipse Cross. Компанията успя да покори върха в най-престижния рали маратон в света – рали “Дакар”, 12 пъти за 24 години участие. Още от първата победа на Pajero през 1985 г. до уникалния прототипен Т1 автомобил от 2007, записал седмо поредно първо място за Mitsubishi, отборът е символ на доминация в тежките отсечки на “Дакар”. Част от това ноу-хау в момента е на разположение в серийните автомобили на компанията. За това разказва българският пилот Тодор Христов, който има две участия с АТВ в “Дакар” и едно като отборен мениджър: “Познавам се лично с Люк Алфонд. Той заедно със Стефан Петерханзел водеше екипа на Mitsubishi, когато побеждаваха в Африка, а след оттеглянето на компанията от “Дакар” направи свой собствен проект на базата на Mitsubishi. Нашият екип заложи на Pajero Evolution за българския офроуд шампионат и автомобилът бе много бърз и надежден. Реално това е същата кола, която се използва и в “Дакар”, разликата е, че тази, която използвахме ние, е от серийните, произведени, за да има хомологация от ФИА.”

Стил, спортна скулптурираност и високо качество, с тези думи Хироши Ямаучи, ръководител на проекта на модела, определя силните страни на един от най-важните автомобили в историята на Mitsubishi. Eclipse Cross бе представен по време на салона в Женева през миналата година, а продажбите стартираха месеци по-късно.

Подчертано ефектното и динамично оформление на това SUV купе на Mitsubishi се отличава със скосен профил със специфична надлъжна линия под нивото на прозорците и мощни контури, наклонено напред задно стъкло, вертикално скосената задна врата с къс заден надвес, както и мускулести калници, подсилващи излъчването на силен атлет.

Дизайнерската концепция Dynamic Shield на Mitsubishi Motors Corporation (MMC) се разпознава ясно в предницата, която наподобява щит, визуално оформен около черната радиаторна решетка, като символ на високата ефективност на автомобила. Dynamic Shield подчертава функционалните възможности на предницата, осигуряваща защита както за пътниците, така и за автомобила.

Динамичният и отличителен дизайн на задната част на автомобила  – с почти кубистично оформление около високо разположените широки задни светлини, които разделят хоризонтално на две наклоненото напред задно стъкло. Когато светят, тубусните светодиодни стоп светлини и централната висока светодиодна стоп светлина оформят непрекъсната светлинна лента, която обхваща цялата задна част на Eclipse Cross и я прави визуално по-широка и стабилна.

024
Главно изображение
005_normal - Copy
017_normal - Copy
034_normal - Copy
005_normal
022_normal
EU18ECLIPSE_21_Seat_Arrange_LR

“Нашата философия може и да ви се стори остаряла в дигиталната ера, в която камерите са навсякъде. Инженерите ни обаче остават верни на основното неписано правило в автомобилостроенето – широкият обзор през предното и задното стъкло”, коментира още д-р Ямаучи. Създател на “SUV с купе дизайн, а не купе със SUV дизайн”. Не можем да не се съгласим с него, както, и че това е истинско Mitsubishi.

Изцяло новият компактен кросоувър е част от вече доста обемна гама от SUV модели на компанията, която включва ASX, Outlander и Outlander PHEV. Моделът Eclipse Cross е комбинация между висок автомобил 4х4 и купе, едновременно градска кола, с която може да приключенствате в планината и да карате в пресечени местности.

“Eclipse Cross е като състезателен автомобил от “Дакар”. Навсякъде ви гледат, няма как да минете без да ви забележат. Автомобилът има като моето сърце, голямо е, но малко за желаещите да влязат в него. Естествено, в кръга на шегата, отвътре е обемен и достатъчен за петима възрастни души. Не бих имал нищо против да използваме този автомобил за подготвяне на трасето на офроуд състезанията, които организирам, защото виждам, че ще може да се справи”, пояснява Тодор Христов.

Хоризонталното арматурно табло, сребристите метални рамки и едноцветното оформление в черно и сребристо придават динамична и спортна визия на изискания интериор. Футуристичният кокпит с аудио система с тънък екран и Head-Up дисплей са вдъхновяващ щрих за водача в автомобила. “Има добър баланс на шасито, може да минава скоростно през коловози, въпреки че очевидно това не е основния акцент на модела, а стила. Но гените от “Дакар” струят когато го карате”, допълва още Христов.

Високо признание не само по отношение на сигурността, но и по отношение на външния си дизайн на Mitsubishi Eclipse Cross е наградата Good Design*, присъждана от експертите от музея Chicago Athenaeum.

 

* Наградите Good Design са част от най-старата и престижна глобална програма за отличие и иновация в дизайна. Учредени от Чикагския музей за архитектура и дизайн, те открояват както най-добрите продукти, така и най-прогресивните лидери в индустрията, но освен това създават и популяризират тенденциите в съвременния дизайн и производство.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*