Nissan и Renault може да се обединят

Карлос Госн ръководи преговорите.

Придобивката на Opel и Vauxhall от PSA Group може и да не е единствената голяма сделка в автомобилния свят в рамките на това десетилетие. Nissan и Renault обмислят обединяването си в една нова компания.

Не може да кажем, че сме изненадани, имайки се предвид, че двата автомобилни производителя имат много общо. Французите притежават 43% от Nissan, а японците разполагат с 15-процентов дял от Renault. Двете компании споделят един мениджър – Карлос Госн.

Точно той е отговорен за преговорите между двете страни. Идеята е инвеститорите на двете компании да получат съответните дялове от новосъздаденото дружество. Очаква се да има два щаба на управление – един във Франция и един в Япония, но все пак има и възможност да се обединят под един покрив в Лондон или някъде в Холандия.

Тази промяна може и да се окаже сложна, защото и двете държави трябва да се съгласят, което няма да мине безпроблемно, имайки се предвид, че Франция все още има 15-процентов дял от Renault и подобен ход би намалил въздействието на държавата в новата компания.

Заедно, Nissan и Renault-Mitsubishi, се насладиха на общ прираст в продажбите от 6,5 процента, като са изкарали 10 608 366 автомобила на пазара. Това означава, че всяка девета нова кола, продадена през 2017г. е произведена от тези компании.