Pirelli ни показва кибер гумите си

Технология, развита с помощта на Ferrari FXXK, може да спомогне за обезопасяването на колите ни.

Впечатляващите хиперколи и бруталните немски спортни седани не бяха единствените звезди в автосалон Женева. Pirelli имат идея за нов вид гуми.

Идеята представлява кибер гума, екипирана със сензори, които извличат важна информация относно метеорологичните условия, състоянието на пътя и степента на износване на самата гума. Вече знаем за подобен проект на компанията, наречен Connesso, който изпраща данните към смартфона на шофьора, но този Cyber Car проект се свързва директно с компютъра на колата.

С какво ни помага това? Ами да речем, че навън е толкова студено, че по всяка вероятност има лед навсякъде. Е, гумите го „усещат“ и казват на автомобила да включи зимните настройки на ABS системата. Освен това, тази технология помага на компютъра да изчисли с по-голяма прецизност още колко може да измине с това зареждане, което е наистина важно при електрическите коли, чиито обсег зависи силно от състоянието на гумите.

Другата полза от този нов подход според Pirelli е бъдещето. Не е далеч от ума, че след известно време повечето коли ще са на самоуправление и няма да има нужда от шофьор, което означава, че няма да има кой да реагира на повреди или проблеми по колата. Това прави тази обезопасяваща технология наистина безценна.

Pirelli твърди, че Cyber Car вече се тества от няколко компании, без значение дали става въпрос за EV, нормални коли в масово производство или пък пистови хиперколи.

cyber_car_infographics_-_high_res
fxx-k_evo_09