Porsche увеличава приходите и оперативния финансов резултат

През първите девет месеца на 2017 г. Porsche AG увеличи своя оперативен финансов резултат, приходи, доставки и брой на служителите. Оперативният финансов резултат нарасна с 5% до 3,0 млрд. евро, а приходите се увеличиха с 4% до 17,1 млрд. евро. Маржът на печалбата е 17,6%. През първите три тримесечия на 2017 г. броят на доставките нарасна с 4% до 185 898 автомобила. Работната сила на компанията се увеличи с 8% до 29 284 служители.

 

„Ние постоянно използваме нашата висока рентабилност, за да финансираме разрастването на електрическата мобилност и новите технологии“, обясни Председателят на Изпълнителния борд на Porsche AG, Оливър Блумe. „Новите варианти на 911 за моторните спортове, както и новите Panamera и Cayenne се радват на огромна популярност. Виждаме и положителни отзиви за plug-in хибридната технология. Затова за новите Panamera и Panamera Sport Turismo лансирахме най-мощния върхов модел с хибридно задвижване. През 2019 г. ще отидем още по-далеч с въвеждането на първия изцяло електрически спортен автомобил на Porsche – Mission E“, каза Блумe.

 

Луц Мешке, Заместник-председател на Изпълнителния борд и член на Изпълнителния борд за Финанси и ИТ, подчерта, че високото ниво на инвестиции в електрическа мобилност и дигитализация поставя сериозно предизвикателство пред производителя на спортни автомобили. Porsche ще направи значителни инвестиции от над три милиарда евро в plug-in хибриди и изцяло електрически автомобили в следващите пет години и ще създаде над 1 200 работни места в Цуфенхаузен. „Това са инвестиции в бъдещето на нашата компания. Въпреки това, ще продължим да преследваме стратегическата си цел за постигане на марж на оперативната печалбата от поне 15% и в бъдеще. За да постигнем това, ще оптимизираме още повече нашата ефективна структура на разходите“, каза Мешке.

 

За настоящата финансова година 2017 Блуме и Мешке очакват 12-месечен оперативен финансов резултат, надвишаващ леко високия резултат от предходната година. Те добавиха, че същото важи и за доставките и приходите.