Renault Zoe ще получи нов мотор и автопилот

2018 - Renault ZOE

Френският производител Renault подготвя второто поколение на електрическия си компактен модел Zoe, което трябва да се появи на пазара в средата на 2019 г. Според информация на изданието L’argus, хечбекът ще продължи да се произвежда във Флин (Франция), където се сглобяват Renault Clio и Nissan Micra.

2018 – Renault ZOE

В основата на следващото Zoe, е платформата CMF-EV на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, разработена специално за автомобили с електричцеско задвижване. Сегашната генерация на електромобила е построена на същото шаси, което използва Renault Clio. Също така Zoe ще получи нов електромотор и батерия, чийто показатели все още са тайна.

Известно е обаче, че моделът ще бъде оборудван с автопилот от така наречето второ ниво. При него електрониката управлява ускорението, спирането и завиването, но водачът е длъжен през цялото време да държи ръцете си на волана и съответно да реагира, ако системата не успее да се справи.  Аналогична система – ProPilot, сега се поставя на няколко модела на Nissan, сред които са кросоувърът Qashqai и електрическия хечбек Leaf.

2018 – Renault ZOE

Сегашната генерация на Zoe се появи през 2012 г., а през 2015 стана най-популярният електромобил в Европа, като изпревари Nissan Leaf.  Едва през през тази година японският модел си върна лидерската позиция, след като на пазара излезе неговото второ поколение.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*