Skoda сменя името и категорията на Rapid

Чешкият производител Skoda смята радикално да промени компактния си модел Rapid, който се появи още през 2012 г. В компанията смятат, че автомобилът спокойно може да се конкурира с най-продаваната кола в Европа – Volkswagen Golf, като за целта ще се откажат от версията Rapid Spaceback (нещо средно между хечбек и комби), която така и не успя да се наложи на пазара.

„Присъствието ни в този сегмент е доста скромно, тъй като Rapid Spaceback не успя да убеди клиентите ни, че е сериозен играч. Затова и трябва да се направят сериозни промени в модела, които ще го позиционират по друг начин. Вероятно той ще има и ново име”, коментира представител на Skoda пред Autocar.

Заради това следващият Rapid ще бъде само хечбек, който да се настани между успешните Fabia и Octavia в гамата на марката. Той ще бъде изграден на платформата MQB (същата, която ползва и Octavia), но няма да се предлага като комби, за да се избегне вътрешно фирмената конкуренция. Така чехите ще разполагат с цели 3 модели в този клас – седан и комби Octavia, като и класически хечбек Rapid.

За новата генерация на модела се предвижат 1,0- и 1,5-литрови бензинови двигатели, като и 1,6-литров турбодизел. Твърде вероятно е на по-късен етап да се появи и електрическа модификация, както и такава на метан. По този начин Rapid ще повтаря именно VW Golf, който от години няма конкуренция на пазара в Европа.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*