Toyota спира част от моделите си за САЩ заради Тръмп

Японският производител Toyota обмисля да прекрати доставките на някои от своите модели за американския пазар, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп осъществи намеренията си за увеличаване на такси и тарифите за внасяните от чужбина автомобили, съобщава Bloomberg.

От думите на изпълнителния директор на Северноамериканското подразделение на Toyota – Джим Ленц, стана ясно, че в момента ръководството на компанията анализира ситуацията и пресмята как увеличението на тарифите ще се отрази върху цената на всеки един модел. Така може да се наложи цената на някои автомобили да се увеличи, а други просто няма да се продават в САЩ. И в двата случая, според Ленц, ще загуби потребителят.

Въпреки очертаващите се проблеми, японският автомобилен гигант ще продължи строителството на 11-ия си завод в Щатите, но той няма да реши проблема, тъй като Toyota продължава да внася огромен брой превозни средства в страната. Повече от половината от продадените в САЩ през миналата година 2,4 млн. коли на Toyota, са вкарани от чужбина.

Например, най-популярния модел на японската марка в Щатите – Toyota RAV4, се внася от Китай или Канада, където се произвежда. Също така от Канада в САЩ се вкарват около 95% от продаваните Lexus RX.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*