Volkswagen ще поставя рекорд за скорост с Jetta

Американското подразделение на концерна Volkswagem има намерение да постави световен ресорд за скорост на пресъхналото солено езеро Боневил в щата Юта. За целта обаче няма да бъде използвана машина с електрическо задвижване като тази, която спечели легендарното състезание за изкачване на върха Пайкс Пийк, а седан Jetta с бензинов двигател.

Впрочем, организаторите не се целят в абсолютния рекорд. Машината ще атакува най-доброто постижение в категория BGC/G (модифицирани автомобили) по класификацията на организацията SCTA (South California Timing Association), която отчита всички рекорди, поставени на Боневил и на езерото Ел Мираж в Калифорния.

Целта на рекорда е да рекламира излизането на американския пазар на най-мощната версия – GLI, на новото поколение Volkswagen Jetta. Ще бъде използван автомобил, оборудван с 4-цилиндров турбомотор TSI от семейството ЕА888. Мощността на мотора, който при Volkswagen Golf GTI Performance и Golf R развива съответно 230 и 300 к.с., е увеличена до над 500 к.с.

Преработени са също шасито и оказването, подобрена е и аеродинамиката на колата. В салона е оставено само шофьорско място, но е добавен каркас за безопасност. Освен това тази Jetta е оборудвана със специални гуми за движение по солена повърхност, както и с диференциал с повишено триене и два спирачни парашута.

Ако всичко премине както е планувано, то автомобилът ще трябва да развие скорост от 335 км/ч и да подобри досегашния рекорд, който принадлежи на друг Volkswagen – доработения Beetle LSR. Той успя да постигне 330,11 км/ч.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*