Volvo XC40 вече се произвежда

Pre-production of the new Volvo XC40 in the manufacturing plant in Ghent

 

С новото XC40 Volvo навлиза в най-бързо развиващия се сегмент в автомобилната индустрия, като си проправя път за бъдещ ръст на продажбите и приходите. ХС40 идва да допълни SUV гамата на Volvo, нареждайки се до по-големите си „братя“ ХС60 и ХС90.

Появата на първото Volvo XC40 ще бъде приветствана от редица високопоставени личности, сред които премиерът на Белгия Шарл Мишел, президентът и главен изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самюелсън и Хавиер Варела, старши вицепрезидент производство и логистика във Volvo Cars.

„Това е важен ден за Гент, за компанията ни и за всички наши служители тук. Те прекараха дълги часове, за да подготвят завода за старта на производството на новото Volvo XC40 и трябва да признаем, че са свършили чудесна работа. XC40 обещава блестящо бъдеще за Гент и за Volvo”, заяви Хакан Самюелсън.

 

Новото Volvo XC40 е първият модел, построен на изцяло новата платформа на Volvo за компактни автомобили – Compact Modular Architecture (CMA), която ще бъде в основата на всички бъдещи модели от серията 40 на Volvo. Подготовката за производството на Volvo XC40 и значителните инвестиции превърнаха завода в Гент в световен център за автомобили, базирани на СМА.

 

Общо 363 изцяло нови робота са внедрени в завода, като един от тях е получил красноречивото име „Звярът“. Огромната машина, уникална за производствената система на Volvo, повдига автомобилните части до конвейрната лента близо до тавана.

 

Гент е един от двата завода на Volvo в Европа, който произвежда автомобили на шведската компания от 1965 г. Доскоро в Гент се произвеждаше най-продаваният Volvo SUV – първото поколение ХС60. В Гент се произвеждат още компактният хечбек V40, заедно с версията V40 Cross Country, както и S60 и V60. Другият европейски завод на Volvo  се намира в Торсланда, в родината на компанията – Швеция. Volvo управлява още две производствени бази в Китай, а заводът в американския щат Южна Каролина е в процес на изграждане и се очаква да отвори врати през втората половина на 2018 г.