VW I.D. R насочва вниманието си към Гудууд.

След невероятното постижение на състезателната кола на Пайкс Пийк, идва ред на друго, не толкова амбициозно изкачване по хълм. Този път става въпрос за 2км трасе, а не 20, както беше при Пайкс Пийк. Въпреки всичко, Фестивалът на скоростта в Гудууд е едно от най-известните състезания за изкачване в света.

Volkswagen ще бъде на откриването на фестивала със своят I.D. R, с идеята да победят сегашния рекорд в категорията на електрическите автомобили, поставен през 2013г. от Джони Кокър в подобие на LMP кола, наречена Lola-Drayson B12 69/EV. В нея е имало четири електрически мотора, произвеждащи общо 850 к.с. Активни компоненти, влияещи на аеродинамиката също са помогнали да се извлече максимума от късото трасе.

За сравнение, I.D. R има само два мотора, като мощността е 680 к.с., но пък колата тежи само 1100 кг, позволявайки и да развие 100км/ч за 2.2 сек. Това е по-бързо от болид на F1, както и малко по-бързо от носителя на сегашния рекорд в Гудууд.

Немската компания не каза директно дали ще се стреми към подобряването на всеобщия рекорд, но пък пред пресата споделиха детайлите за него. Става въпрос за времето от 41.6 сек, поставено от бившия пилот на Formula 1, Ник Хайдфелд с помощта на McLaren-Mercedes F1 болид през 1999г. Може би споменавато на това постижение е намек за намеренията на отбора. Все пак, нещо подобно се случи и преди Пайкс Пийк, а всички знаем какво стана тогава.

volkswagen-id-r-pikes-peak-2018-romain-dumas (2)
volkswagen-id-r-pikes-peak-2018-romain-dumas (3)
volkswagen-id-r-pikes-peak-2018-romain-dumas
volkswagen-id-r-pikes-peak-2018-romain-dumas (1)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*